Zomerkunst in Reghthuys

Nieuwkoop – Drie kunstenaars exposeren in de periode van 29 mei t/m 3 juni in ‘t Regthuys in de kern Nieuwkoop.

Aart Verduijn is begonnen met tekenen. Later werkte hij ook met Oost-Indische inkt, hiermee tekende hij voornamelijk oude pandjes. Bij het vervaardigen van zijn aquarellen was de Krimpernerwaardse polder zijn favoriete onderwerp. Geleidelijk aan is hij gaan schilderen met olieverf. Al heeft hij veel uiteenlopende voorstellingen gemaakt, zijn voorkeur gaat uit naar een stilleven, waarin ook vele keren het ei of meerdere eieren zijn geschilderd. Het is voor hem een uitdaging om van de eieren in combinatie met glasobjecten iets moois van te maken.

Van Jan van den Bos zijn de beelden heel basaal, zonder diepgaande filosofieën. Hij zoekt elementaire, pure vormen, die hij uitvoert in metaalplaat. Hij maakt voortdurend krabbeltjes en tekeningen, zit daar een bruikbare vorm in dan werkt hij de krabbels verder uit. Vaak maakt hij een beeld eerst van karton om te zien of het een haalbare vorm is en daarna in staal, messing of zinkplaat. Het ambachtelijk aspect in zijn werk vindt hij belangrijk, knippen buigen, lassen, solderen en patineren. Het is een gevecht met het stugge materiaal.

Mieke Preijde-Meijer vindt het zeer belangrijk dat haar sieraden meer moeten zijn dan alleen mooi en technisch goed afgewerkt. Zij moeten de kijker ook nieuwsgierig maken naar het verhaal erachter. Zij is altijd op zoek naar bijzondere materialen. Dat kunnen antieke medaillons, oude snoeren, grillige parels en glaskralen zijn, maar ook goud gekleurde bamboewortels, zandglas en scherven keramiek. Overal ziet zij een sieraad in. Vanwege haar materiaal keuze kan zij nooit iets herhalen, haar sieraden zijn uniek. Afhankelijk van het gebruikte materiaal varieert haar stijl in eenvoudig tot uitbundig.