Zomerkunst in Nieuwkoop (slot)

Nieuwkoop – Wekelijks exposeren kunstenaars al vanaf eind mei in de expositieruimte van ‘t Regthuys. Volgende week komt er een einde aan deze serie zomerkunst.

In de de week van 21 t/m 26 augustus sluiten Chris Nobels en Tonneke Iwema-van Harten de serie Zomerkunst af. Het Regthuys is van dinsdag t/m zondag geopend van 12-17 uur met uitzondering van de zaterdag, want dan is de expositie te bekijken van 10-16 uur en op maandag is ‘t Regthuys gesloten.

Chris Nobels komt oorspronkelijk uit de grafische sector. Hij schildert en tekent onderwerpen uit zijn leefomgeving, zoals polders, water en rivieren, strand – duin- en zeegezichten. Hij werkt naar de waarneming, maar creëert zijn eigen, met zorg afgewogen composities. Hij trekt het landschap in, overziet het geheel maar verliest daarbij nooit het oog voor detail. Hij maakt meestal ter plekke zeer doorgewerkte potloodtekeningen en schildert het soms thuis uit tot olieverfschilderijen. Met ingetogen kleuren geeft hij een realistisch beeld van het Nederlandse landschap.

Tonneke Iwema- van Harten kreeg jaren les van een geweldige beeldhouwer en leermeester; Karel Gomes. Hij leerde haar hoe je de bewegingen en emoties zou kunnen weergeven. Dat is een zoektocht waar je een leven mee bezig kunt zijn. Snelle schetsen maken, weer afbreken en opnieuw beginnen. Het gaat niet om het resultaat maar om de verwondering over wat is ontstaan. Zij werkt meestal met was, maar ook met gips, klei of steen. Soms wordt een wasmodel in brons gegoten, die van tevoren in de juiste vorm is gebogen. Zo kan er vaart en spanning in het beeld komen.