Zeilen in de avondschemering

Langeraar – Tijdens het zeilseizoen wordt bij Water Sport Vereniging Langeraar éénmaal een avondwedstrijd gehouden. Dat gebeurde vrijdag 1 september.

17e vrijdag 1 sept (5)

Deze wedstrijd is altijd iets moeilijker voor de wedstrijdleiding en de zeilers. Gewoonlijk worden er bij de baan uitleggen boeien met vlaggen gebruikt. Omdat het donker wordt, hangt men lantaarns op de boeien. En als de zon onder gaat, valt ook de wind vaak weg. De start was vrijdag gepland om 20.00 uur, maar de wind was toen noord kracht 2 bf.

De wedstrijdleiding twijfelde, maar zeven boten en hun bemanning wilden het wel proberen. De boeien werden iets meer in de wind gelegd en de uitgestelde start was rond 20.20 uur.

Het werd geen echte race maar wel langzaam varen en genieten van de rust, natuur en de ondergaande zon. Bijvoorbeeld genieten van een fuut die opduikt naast de boot met een visje in zijn bek.

Na ruim 1 uur varen werd de baan ingekort en kon iedereen in donker richting de finish. Richting finish werd het toch nog een race en wisselden enige zeilers nog van plaats. Het was nog even spannend wie de lichte windvlagen het beste kon opvangen en nog een beetje snelheid uit zijn boot haalde.

Na de finish was er nog een laatste uitdaging, de boot in donker aftuigen. Met een beetje hulp en bijlichten werd zo de wedstrijd afgesloten. Het was geen spannende maar wel een hele leuke avondwedstrijd. Onder het genot van een drankje en een bitterbal werd de uitslag bekendgemaakt.

Uitslag

1. Rob en Miriam Morelisse

2. Joost van Leeuwen

3. Peter Koeleman

4. Jasper Koeleman

5. Gerard en jettie vd Hoorn

6. Hans en Marianne Koeleman

7. Peter Sanders en Flip Beekman