Winkeliers tegen tijdelijke supermarkt

Ter Aar – Winkeliers van het winkelcentrum Ter Aar zijn tegen een tijdelijke supermarkt bij Intratuin. Voorzitter Eric Swaab van de winkeliersvereniging Ter Aar is duidelijk:

Een tijdelijke Supermarkt achter de Intratuin zorgt voor een extra aantrekkingskracht dat de consumenten weg  laat vloeien uit het dorpscentrum.  Voor een tijdelijke periode van 5 jaar kan dit wel eens de doodsteek worden voor de kleine zelfstandige detaillist  met zijn versproducten. Daarnaast is de infrastructuur van de Kerkweg volgens ons niet toereikend om de toenemende verkeersdrukte aan te kunnen waardoor er veel opstoppingen zullen volgen met als resultaat dat onze klanten uit Zevenhoven en Nieuwkoop weg zullen blijven. Ook zullen er gevaarlijke situaties kunnen ontstaan voor de schoolgaande jeugd op deze smalle toegangsweg.

Wij waarderen ten zeerste de inzet van de gemeente Nieuwkoop, college van B&W en de doortastendheid van wethouder Antoinette Ingwersen in deze maar kunnen niet instemmen met het genoemde voorstel.

Het genoemde plan om de supermarkt in het centrum te huisvesten dat is wat wij ook graag willen, maar dan direct. Niet eerst een noodwinkel elders.  Wij hebben als winkeliers van het centrum ook niet stil gezeten en komen op twee voorstellen die haalbaar zouden kunnen zijn.

1 Gebruik de Bibliotheek en bouw voor de Bibliotheek een tijdelijke unit om het winkeloppervlak te vergroten.  Het parkeerprobleem kunnen we oplossen door op het Lindenplein parkeerplaatsen te maken. De aanvoer van goederen voor de supermarkt kan via de Westkanaalweg geschieden. Hierdoor ontstaat er geen overlast voor de bewoners.

2 Zet een tijdelijke supermarkt neer op het Lindenplein. Gebruik het dak van de supermarkt voor tijdelijke parkeerruimte. Aanvoer van de goederen gaat dan ook via de Westkanaalweg.

De opzet om de supermarkt in het centrum van Ter Aar te plaatsen zien wij als zeer positief. Echter begrijpen wij dat bestaande supermarktketens van de omliggende dorpen niet blij zijn met nog meer concurrentie, en ook daar wellicht de bekende doodsteek werkelijkheid zou kunnen worden. Hierbij denken wij vooral aan de kern Langeraar. Het plaatsen van meer woningen is voor de detailhandel altijd goed, meer woningen betekent meer inwoners dus meer winkelend publiek.

Info-bijeenkomsten

Donderdag 4 oktober konden inwoners van Ter Aar e.o. zich laten informeren over de voorgenomen plannen van de gemeente. Vele tientallen hebben daarvan gebruik gemaakt. De bezoekers konden in gesprek met gemeenteraadsleden, ambtenaren van de gemeente en vertegenwoordigers van Hoorne (organisatie van de te plannen supermarkt).

Er waren drie varianten te zien, waarvan variant 3 de voorkeur van het college is. Variant 3 is tijdelijk een supermarkt achter Intratuin toestaan en als De Vlinder wordt gesloopt, op die locatie een supermarkt (maar ook woningen en horeca) terugplaatsen. Ook zouden er woningen op de locatie achter Intratuin gebouwd kunnen worden.

Variant 1 is geen supermarkt bij Intratuin (gemeente krijgt gelijk bij de rechter). Dat zal ongetwijfeld een grote schadeclaim opleveren. In variant 2 zou er wel een supermarkt morgen komen (supermarkt krijgt gelijk). Er zou een ongewenst tweede winkelcentrum in Ter Aar ontstaan.

Donderdag 11 oktober is er een meningsvormende raadsvergadering en een week later een besluitvormende. Dat is allemaal vrij snel achter elkaar, maar de gemeente wil in maart alles juist bestemd hebben.