Wie is onze nieuwe burgemeester?

Nieuwkoop – Na 10 jaar actief geweest te zijn in de Aalsmeerse politiek, is het nu tijd voor een nieuwe stap in de carrière van Robbert-Jan van Duijn.

Wie is onze nieuwe burgemeester en wat houdt hem bezig?
Een gemeente met sfeer
Robbert-Jan van Duijn: “Ik ben hier in de buurt opgegroeid en kwam regelmatig in de gemeente om te fietsen, wandelen en schaatsen. Wat ik erg leuk vind, is dat iedereen elkaar gedag zegt op straat. Dat geeft sfeer aan een gemeente. Mijn vriendin en ik hebben al veel door de gemeente gewandeld en iedereen zegt ons gedag. Heel leuk! We wonen nu nog in Aalsmeer en kijken er naar uit om deze kant op te verhuizen en onderdeel uit te gaan maken van de Nieuwkoopse gemeenschap. Omdat we op zoek zijn naar een huis, zijn we de afgelopen periode al veel in de gemeente op pad geweest. We genieten nu al enorm van de mooie omgeving.”
Sportief en muzikaal
Burgemeesters en wethouders hebben vaak een volle agenda. Gelukkig is er ook tijd om te ontspannen. Dat doet Robbert-Jan graag op het voetbalveld. “Gezond eten en sporten vind ik belangrijk, lekker actief bezig zijn. Een uitdaging op sportgebied ga ik niet uit de weg. Zo heb ik vorig jaar een halve marathon gelopen. Naast zelf sporten, ben ik ook regelmatig als scheidsrechter op het veld te vinden. Een vereniging kan nu eenmaal niet zonder hulp van haar leden. Ik probeer dan altijd zo te fluiten dat spelers na afloop bijna het idee hebben dat ik er niet was. Naast sporten speel ik ook graag gitaar. Als ik in de auto een leuk liedje op de radio hoor, dan zoek ik het thuis op en ga ik het spelen.”
Het blijft niet alleen bij sporten, Robbert-Jan is ook regelmatig als gastpredikant in de kerk te vinden. Al staat dit de komende periode even op een laag pitje. Zelf zegt hij hierover: “Dit is ontstaan tijdens mijn studie theologie. Als predikant is het een uitdaging om oude verhalen zo te vertolken dat ze voor de hoorder tot leven komen. De boodschap uit verhalen die jaren geleden zijn geschreven mag niet verloren gaan. Ik hou van taal en dat zit ook in de familie. Mijn vader heeft zijn hele werkzame leven voor de klas gestaan. Dingen over willen brengen en mensen enthousiast maken over bijvoorbeeld geschiedenis, heb ik dan ook niet van een vreemde.” Wat wilde onze toekomstig burgemeester vroeger worden? Robbert-Jan glimlacht “profvoetballer natuurlijk of F16 piloot. Ik kijk graag naar de serie Hoogvliegers.”
In contact met inwoners
Als wethouder ging Robbert-Jan elke dag fluitend naar zijn werk. Vorige week kwam hij onderweg naar zijn werk een oudere man tegen die hem bij zijn arm pakte en lachend zei “Nieuwkoop is de andere kant op.” Robbert-Jan vertelt: “Als bestuurder vind ik het belangrijk dat mensen mij durven aanspreken. Ik ben oprecht geïnteresseerd in mensen en hun verhalen.” Op de vraag welke rol hij voor zichzelf ziet hoeft Robbert-Jan niet lang na te denken: “Ik wil een verbinder zijn, mensen inspireren en mij vooral laten inspireren. Voor mij gebeurt het niet in het gemeentehuis, maar juist daarbuiten en dat is waar ik wil zijn. Als gemeentebestuur gaan we aan de slag om de politiek meer vorm te geven. Meer naar buiten met je voeten in de klei en minder vergaderen.”