Wat te doen bij wateroverlast

Nieuwkoop – Op de gemeentelijke website nog een advies wat te doen bij wateroverlast. Onder het motto “beter laat dan nooit” het volgende:

Kolken en rioolbuizen zorgen voor de afvoer van regenwater. Tijdens (hevige) buien is het normaal dat het even duurt voordat water weg kan stromen en blijft er soms water en grote plassen staan in de straat. Ongeveer een uur na de bui hoort de plas weg te zakken. In een groenstrook, park of speelveld kan het langer duren. U hoeft hier geen melding van te doen bij de gemeente. Doe pas een melding als het langer duurt of als een kolk zichtbaar verstopt is. Bij gevaar voor mensen of dieren of bij dreigende wateroverlast in uw woning kunt u de brandweer bellen.

Klimaatverandering

Door de klimaatverandering neemt onder andere de kans op extreme regenbuien toe. Het water zal dan vaker op straat blijven staan. Daar moeten we mee om leren gaan. Vergelijk het met andere extreme weersomstandigheden zoals sneeuw, gladheid en storm.

Mijn riool stinkt/de wc borrelt, wat kan ik hieraan doen?

Als water in het riool loopt, moet er lucht uit. En als het water uit het riool verdwijnt, moet er lucht in. Soms geeft dat stank. Vooral als het regent, moet er veel lucht uit het riool. De lucht van het riool gaat voor een deel ‘via’ uw huis het riool uit. Als het riool in de woning goed is aangesloten dan zorgt een ontluchtingsbuis naar het dak dat de lucht naar buiten gaat zonder dat u daar last van heeft.

Als er een probleem met de ontluchting is dan hoort u bijvoorbeeld borrelgeluiden en/of gaat het stinken. U heeft geen ontluchtingspijp of de ontluchtingspijp is te dicht bij een dakraam of ventilatierooster geplaatst. Dan komt de stank alsnog in uw woning. Een loodgieter kan u daarbij helpen of de verhuurder als u de woning huurt.

Mijn riool stinkt (zonder borrelgeluiden), wat kan ik hieraan doen?

U heeft last van rioollucht zonder dat het riool borrelgeluiden maakt. Dat kan als een stankslot (bijvoorbeeld een zwanenhals onder een gootsteen of toilet) niet meer functioneert, bijvoorbeeld omdat al het water verdampt is (vanwege beperkt gebruik of na een lange vakantie). Dan staat het riool in open verbinding met de lucht in huis. U lost het op door wat water in de gootsteen, wasbak of putje te gieten.

Soms is er meer aan de hand, lees hier meer over via: http://www.nieuwkoop.nl/home/riolering_44568/