Warm weekend op komst

Regio – Vrijdag is het warm, maar zaterdag nog wat warmer. We gaan misschien wel naar de 30 graden! Zondag en maandag wordt het aan zee frisser, het binnenland blijft warm.

zonnig

Vandaag, vrijdag, is het dus behoorlijk warm. Het wordt 22-25 graden in het noorden van het land,  25-27 in het midden en 28 in het zuiden. De wind draait naar het noordoosten en is zwak tot matig, daardoor blijft de temperatuur op de Waddeneilanden achter met daar maximaal 19 graden. Ook langs de westkust kan het in de loop van de middag door zeewind flink afkoelen tot onder 20 graden.

‘s Avonds blijft het nog lang aangenaam. Uiteindelijk koelt het af naar 17 graden aan de Zeeuwse kust, 14 in het midden van het land en 10 in Groningen. In het uiterste noordoosten kan lokaal nog een mistbank ontstaan.

Zaterdag is het nagenoeg onbewolkt en kunnen we dus rekenen op ongeveer 16 uur zonneschijn! De wind is matig en draait naar het zuidoosten. Daarmee wordt hete lucht aangevoerd, overal in het land wordt het zomers tot tropisch warm.

In het Waddengebied en in de Kop van Noord-Holland is het 25-27 graden. Elders in het noorden wordt het 28 tot 30 graden. In het midden schommelt de temperatuur rond de tropische grens van 30 graden en in het zuiden en in de Zuid-Hollandse duinen wordt het 31 of 32 graden. Zeer lokaal wordt het zelfs 33 graden. Ook de nacht zal warm en zwoel zijn.

Zondag draait de wind naar het zuidwesten. Op de stranden gaat de wind al snel vanaf zee waaien en dat merken we aan de temperatuur. Het wordt 20-22 graden op de Wadden en 23 of 24 langs de westkust. Dieper in het binnenland wordt het opnieuw warm. Het is echter niet meer zo zonnig als zaterdag, er trekken wolkenvelden over het land en vooral in het zuiden en oosten is kans op een onweersbui.

De verwachting voor maandag is nog erg onzeker. In het westen is het waarschijnlijk veel minder warm met 19 tot 23 graden. In het binnenland wordt het zomers warm met 25 graden in Utrecht tot lokaal 30 in het zuiden en oosten. In de loop van de dag kunnen stevige onweersbuien ontstaan.

De wind draait van zuid naar noordwest en met de noordwestenwind wordt in de loop van de dag minder warme lucht aangevoerd. Mocht de wind langer uit het zuiden blijven waaien, dan wordt het ook in het westen zomers warm. Als de wind juist nog sneller draait wordt het ook in het oosten niet meer zomers warm.

Vanaf dinsdag wordt het waarschijnlijk overal een stuk minder warm, maar waar de temperatuur precies op uit komt is nog onzeker. De wind waait uit een overwegend zuidwestelijke richting.

Bron: weeronline