Vuurwerkverbod tijdens oud en nieuw

Regio – Een jaar zonder vuurwerk, om te voorkomen dat de werkdruk op de Spoedeisende hulp in de huisartsenposten, ziekenhuizen, bij de brandweer, handhavers en politie niet te hoog oploopt.

Dit jaar geldt er een landelijk verbod op het afsteken en verkopen van het vuurwerk. Klein vuurwerk (F1 Vuurwerk), zoals knalerwtjes, trektouwtjes en sterretjes mogen wel. Dit vuurwerk is het hele jaar te koop en kinderen vanaf 12 jaar mogen dit afsteken.

Carbidschieten
Carbidschieten valt niet onder vuurwerk en mag zoals opgenomen in de Apv (Algemene plaatselijke verordening) uitsluitend op oudjaarsdag vanaf 10.00 uur tot nieuwjaarsdag 02.00 uur.

Overlast
Vuurwerk brengt vaak overlast met zich mee niet alleen op de avond zelf maar ook in de weken voorafgaand aan de jaarwisseling. Ook dit jaar is het niet uitgesloten dat er ondanks het vuurwerkverbod toch overlast ontstaat door illegaal vuurwerk of spontane vreugdevuren. Burgemeester Robbert-Jan van Duijn: “Onze toezichthouders zullen ook dit jaar weer nauw samenwerken met de politie en waar mogelijk handhaven. Het verbod is er nu eenmaal, wees verstandig en voorkom een boete of HALT-verwijzing.”

De politie heeft de afgelopen periode meerdere meldingen van vuurwerk overlast binnengekregen. Dat is niet anders dan andere jaren benadrukt Jeugdagent Yvonne Lagerweij: “Heb je vuurwerk in bezit of steek je het af dan kun je rekenen op een flinke boete. Ook nemen wij het vuurwerk met uitzondering van F1 Vuurwerk in beslag. De hoogte van de boete hangt af van het type vuurwerk. Hoe zwaarder het vuurwerk, hoe hoger de boete. Jongeren verwijzen we door naar bureau HALT.”