Vuurwerk verkoop en afsteken

Nieuwkoop – Vuurwerk kopen kan dit jaar op 28, 29 en 31 december. Op zondag 30 december kan geen vuurwerk worden gekocht. Vuurwerk afsteken mag op 31 december vanaf 18.00 uur ‘s avonds tot 1 januari 02.00 uur ‘s nachts.

Gaat u tijdens de jaarwisseling vuurwerk afsteken of buiten naar vuurwerk kijken? Bescherm dan uw ogen met een vuurwerkbril. Lees voor het afsteken van vuurwerk altijd eerst de handleiding. Ook op de verpakking van legaal vuurwerk kunt u een hoop informatie vinden: 

  • een duidelijke Nederlandstalige handleiding;
  • geschikt voor particulier gebruik;
  • informatie over de fabrikant;
  • het artikeljaar en productiejaar;
  • een vermelding of afbeelding van de effecten van het vuurwerk na het afsteken;
  • De minimumleeftijd om het vuurwerk af te mogen steken (twaalf, zestien of achttien jaar).

Carbid

Carbid afsteken op 31 december mag, hou hierbij wel rekening met gevaar en geluidshinder voor de omgeving. Blijf tenminste 350 meter uit de buurt van bebouwing, mens en dier en kies een veilige richting. Het schieten van carbid gebeurt op eigen risico van de carbidschieter en omstanders.

Houdt u een oogje in het zeil?

Een straatkolk kost ongeveer € 750. Deze is geliefd vanwege de doffe klap, maar de straatkolk wordt van binnen opgeblazen met als resultaat een verzakte stoep en een kapotte kolk. Schade komt vaak pas maanden later aan het licht.

  • Een prullenbak kost € 480
  • Een bushokje kost € 2.500
  • Een verkeersbord kost € 150-300 (afhankelijk van het bord).

Ieder jaar wordt er veel vernield rond de jaarwisseling. Als de daders niet te achterhalen zijn, worden die kosten betaald met belastinggeld. Om schade van vernielingen op de veroorzakers te verhalen hebben wij uw hulp hard nodig. Ziet u een vernieling op straat gebeuren? Bel dan direct 112, zodat de politie meteen kan reageren. Het melden van (vuurwerk)overlast heeft altijd zin! Meld het op telefoonnummer: 0900-8844 of bel met Meld Misdaad Anoniem, 0800-7000 of via Facebook: Politie Kaag en Braassem.

Vuil op straat

Tijdens de jaarwisseling komt er veel vuil op straat. Het is belangrijk dat we dit weer snel met elkaar opruimen, zodat het niet eindigt als zwerfvuil en om te voorkomen dat kinderen de volgende ochtend op zoek gaan naar (on)ontploft vuurwerk.