Vier leden en één ridder in Nieuwkoop

Nieuwkoop – Vandaag, één dag voor Koningsdag zijn vijf inwoners van de gemeente Nieuwkoop geridderd.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vlnr: Dhr v..d Peet, mw Aartman, dhr van Rijn, mw v.d. Doel, bgm Buijserd en mw Appeldoorn

Burgemeester Frans Buijserd reikte in het gemeentehuis vijf Koninklijke Onderscheidingen uit, vier inwoners benoemde hij tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau en één zelfs tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
Ridder
Mevrouw J. van den Doel (Ter Aar) werd die Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Mevrouw van den Doel is tot haar pensionering werkzaam geweest bij het Academisch Medisch Centrum, laatstelijk als adviseur Human Recources. Vele jaren was zij lid van de ondernemingsraad waar zij de belangen van medewerkers met verve heeft gediend en talloze belangrijke dossiers heeft behandeld. Vervult en vervulde vrijwillige activiteiten voor de vakbond CFO, thans CNV Zorg & Welzijn (onderdeel van CNV Connectief) in Utrecht. Ze was lid van het landelijk groepsbestuur Academische Ziekenhuizen, later UMC’s. Zij voerde de cao-onderhandelingen voor de ledengroep. Zij participeerde in inhoudelijke werkgroepen en leverde o.a. een belangrijke bijdrage aan de overgang naar een nieuwe ziektekostenverzekeraar en in de discussie over pensioenuitvoerder. In die hoedanigheid is zij levens lid van het Landelijk Overleg Academische Ziekenhuizen. Zij is lid van het Seniorenoverleg van CNV Connectief en lid en plv. lid namens CNV/Publieke Zaak van de OR van het AMC. Ook is zij bestuurslid Sociaal Fonds Kennissector (Sofokies). Dit fonds voert projecten en onderzoek uit en subsidieert activiteiten op het gebied van de academische arbeidsmarkt.

Leden
Vier inwoners werden Lid in de orde van Oranje nassau.
Mevrouw G.C.J. Aartman-Verlaan (Zevenhoven) is ruim 50 jaar vrijwilliger en bestuurslid van het St. Caeciliakoor te Zevenhoven. ‘Uw hele familie is muzikaal, maar u bent vooral een logistieke spil in het geheel..’ Ook is mevrouw Aartman al ruim 40 jaar vrijwilliger bij de H. Johannes Geboorte Kerk in Noordeinde/Zevenhoven. Buijserd noemde o.a. haar werkzaamheden als opsteller van het poetsrooster en het bereiden van koffie en thee. ‘U bent wel een halve werkweek bezig met al die bezigheden.’

Mevrouw E.C.A. Appeldoorn (Nieuwkoop) is vrijwilliger bij de Vereniging Wereldwinkel De Toren in Nieuwkoop. Zij is voorzitter van de vereniging en was eerder secretaris..
Daarnaast is zij vrijwilliger bij het Prinses Beatrix Spierfonds, afdeling Nieuwkoop. Ook bij de Stichting Slachtofferhulp Nederland, afdeling Gouda/Alphen aan den Rijn heeft zij zich ingezet als vrijwilliger. Daarnaast is/was zij actief als verzorger van een familielid en ondersteuner/ mantelzorger van een vriendin en van een kennis.

Ook werden er twee mannen onderscheiden:
De heer W.G. van der Peet (Noorden) werd Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Van der Peet was medewerker, vervolgens firmant en later mede-eigenaar van Carrosseriebedrijf H.W. van der Peet & Zn uit Nieuwkoop. Door zijn inzet groeide het bedrijf uit tot een nationaal en internationaal opererende marktleider. Het bedrijf is van groot belang voor de regionale werkgelegenheid. De heer van der Peet was vrijwilliger bij de brandweer.
Daarnaast is hij lid van diverse besturen van de Federatie van Ondernemers in de Carrosserie- en Wagenbouw en Aanverwante bedrijven (FOCWA). Ook is hij bestuurslid van de CINTEC (Een stichting die zich bezighoudt met stimuleren, coördineren en begeleiden van technologische ontwikkelingen binnen de carrosseriebranche). Hij zette zich als bestuurslid in voor de Vakopleiding Carrosseriebedrijf (VOC), het Opleidings- en Ontwikkelingsfonds Carrosseriebedrijf (OCC) en de vakopleiding Carrosseriebedrijf-Kenniscentra Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (VOC-KBB). Als vrijwilliger zet hij zich in bij de R.K. Parochie Sint Martinus in Noorden. Tenslotte is hij tweede penningmeester bij de Stichting Jeugdwerk Noorden.

De heer M.C. van Rijn (Langeraar) werd ook Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Van Rijn was werkzaam als hoofd Bouwen en Wonen gemeente Kaag en Braassem. Hij was elftalleider en later trainer bij Sportvereniging Zevenhoven. Was coach en trainer bij Voetbalvereniging Altior in Langeraar. Hij is/was als vrijwilliger en bestuurslid actief bij de Heilige Adrianuskerk in Langeraar en als vrijwilliger bij de Stichting Kermis Langeraar. Ook was hij voorzitter van Dorpshuis Parola. Voorzitter en vrijwilliger bij de Parochiële Caritas Instelling Langeraar en vrijwilliger, lid van de muziekcommissie en penningmeester van Shantykoor De Ringvaartzangers te Oude-Wetering.