Uurtje langer slapen

Regio – We gaan binnenkort weer van zomer- naar wintertijd. De wintertijd start altijd de laatste zondag van oktober en dat is dit jaar dus in de nacht van zaterdag 27 op zondag 28 oktober.

We kunnen een uurtje langer slapen, of opblijven zoals u wilt. De klok wordt achteruit gezet om 3:00 uur in de nacht (naar 2.00 uur). U kunt de klok natuurlijk ook even stilzetten, achteruit draaien of zetten is niet altijd goed voor een uurwerk.
Ezelsbruggetje voor de wintertijd: “Als het weer achteruit gaat, gaat de klok achteruit.” en voor zomertijd: “In het voorjaar gaat de klok vooruit.”
Zomertijd en wintertijd
Vanaf 1977 werken we met zomertijd en wintertijd. Voor die tijd was het altijd wintertijd. De invoering van zomer- en wintertijd was voornamelijk voor de energiebesparing. Door de klok een uur vooruit te zetten wordt het later licht en dus ook later donker. Hierdoor kunnen ’s avonds de lampen later aan. Of dit werkelijk energie bespaart is nooit bewezen. Wel genieten we sinds die tijd van extra lange zomerdagen!
Europa
Vanuit de Europese Commissie is een voorstel gedaan om de zomer- en wintertijd defitnitief af te schaffen. Als met deze plannen wordt ingestemd, dan gaat om zondag 1 maart 2019 de klok voor het laatst een uur vooruit. Landen kunnen hierna zelf kiezen of ze in hun land kiezen voor de permanente zomer- of wintertijd.