Kom naar een bewonersavond en denk mee
We beginnen met de bewonersavonden voor het oriëntatiegebied in polder Nieuwkoop en rondom het bedrijventerrein De Olm. Deze avonden zijn vooral bedoeld voor inwoners uit de dorpskernen Nieuwkoop, Zevenhoven en Nieuwveen. De andere bijeenkomsten worden in het eerste kwartaal van volgend jaar gehouden. Meld je aan via onderstaande knop.

De bedoeling van de avond en programma vind je onder het tabblad Activiteiten (druk op de link, rechts op het scherm; of scrol naar beneden)
Achtergrondinformatie
De Nederlandse overheid besloot met het Klimaatakkoord dat we in 2050 geen gebruik meer maken van fossiele brandstoffen, zoals aardgas en kolen. Deze gebruiken we nu nog om onze huizen te verwarmen en stroom te produceren. Dat moet dus op een andere manier, bijvoorbeeld via wind -en zonne-energie. En dat brengt dilemma’s met zich mee.
Met alleen zonnepanelen op daken redden we het niet
Voor haar bijdrage aan de RES 1.0 heeft de gemeenteraad besloten om in 2030 maximaal 0,08 TWh per jaar aan elektriciteit lokaal en duurzaam te produceren. We kunnen deze 0,08 TWh niet realiseren door alleen in te zetten op zonnepanelen op grote daken. En voor (middel)grote windturbines zijn in Nieuwkoop, vanwege hoogtebeperkingen vanuit Schiphol en bescherming van onze Natura 2000 en NNN gebieden, op haar grondgebied geen mogelijkheden. Ter realisatie van de doelstelling zijn – naast grote daken – dus velden nodig voor het benutten van zonne-energie.
Uitwerken van de oriëntatie(zoek)gebieden
Naar verwachting hebben we zo’n 60 hectare aan zonnevelden nodig (en de andere 20 hectare op het dak). De zoekgebieden hiervoor (oriëntatiegebieden) zijn we nu aan het uitwerken. Over de mogelijkheden in die gebieden gaan we met je in gesprek.
We kijken daarbij naar:
- Algemene voorwaarden (vast), zoals: uit het zicht onttrekken, multifunctioneel gebruik, verplichte monitoring geproduceerde stroom, bij beëindiging het veld in oorspronkelijke staat terugbrengen, verplicht participatieplan deel uitmakend van een ingediend projectplan etc.
- Ruimtelijke criteria (algemeen en specifiek voor het deelgebied spelende afwegingen), zoals: respecteer verkavelingsstructuur, creëer ruimte voor flora en fauna, natuurlijke begrenzing etc.
- Maatschappelijke criteria, zoals: lokaal eigenaarschap, financiële participatie, sociale vergoedingen
Beleidskader zonnevelden
De verkregen input vanuit deze en andere bijeenkomsten nemen we mee in het opstellen van een beleidskader. Het beleidskader is bedoeld om regie te houden op initiatieven voor zonnevelden. Het beleidskader wordt ter besluitvorming voorgelegd aan de gemeenteraad. Inspraak hierop is mogelijk.