Twee wereldtitels voor Jetze Plat

Pietermaritzburg – In het Zuid-Afrikaanse Pietermaritzburg heeft handbiker Jetze Plat twee wereldtitels behaald.

Na diverse overwinningen eerder dit jaar, reisde Plat met vertrouwen af richting de Wereldkampioenschappen. Het goede voorseizoen leek een juiste voorbode op het belangrijkste handbike evenement van het jaar. Afgelopen donderdag, 31 augustus, was Plat een klasse te sterk voor de concurrentie. In de 23,3 kilometer lange tijdrit klokte Plat veruit de snelste tijd, in zowel zijn nieuwe H4 klasse als in het overall veld. Rafal Wilk en Krystian Giera (beide uit Polen) maakte het podium compleet.

Twee dagen later stond de wegwedstrijd van ruim 60 kilometer op het programma. In de eerste acht ronden was het peloton, ondanks diverse aanvallen, nog altijd compleet. Op de zware omloop in Pietermaritzburg, wist Plat samen met de Poolse Rafal Wilk twee ronden voor het einde weg te komen. De beide atleten werden het snel eens en sloegen direct een groot gat met het peloton, waar er vooral naar elkaar gekeken werd.

In de eindsprint bleek de Pool kansloos tegen de handbiker uit Vrouwenakker, die daarmee zijn tweede Wereldtitel behaalde. Plat: “Echt een droom die uitkomt. Op twaalfjarige leeftijd startte ik mijn eerste handbikewedstrijd en natuurlijk is het dan een droom om ooit de beste van de Wereld te worden. Dat het dan 14 jaar later lukt, is super bijzonder. Ik zal met heel veel trots de regenboogtrui dragen!”

Wereldkampioen tijdrijden

Het seizoen zit er voor Plat nog zeker niet op. Net als tijdens de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro, komt hij uit in twee sporten. Op vrijdag 15 september zal Plat zijn Wereldtitel triatlon verdedigen. Dit is wel veel dichter bij huis, namelijk tijdens de ITU Grand Final in Rotterdam.

Op 14 oktober zal hij het seizoen afsluiten op het Amerikaanse eiland Hawaï. Hier zal hij van start gaan op de wereldberoemde Ironman triatlon, een wedstrijd over de klassieke afstanden: 3,8km zwemmen, 180km handbiken en een marathon hardlopen, wat Plat zal afwerken in zijn wheeler.

Wereldkampioen wegwedstrijd