Turntalent Shenna Lenting

Nieuwveen – Thuis hebben ze zelfs een heuse sportkamer. ‘Da’s best handig,’ vindt Shenna Lenting (8), ‘want ik wil graag en veel oefenen.’

Shenna hoog in het touw in de turnkamer thuis.

Shenna Lenting is pas 8 jaar, maar staat in de turnsport haar “mannetje”. Net voor haar vijfde verjaardag ging ze op gymnastiek bij Kwiek in Nieuwveen. Dat ging prima en al snel wilde ze meer trainen en turnen, dus ging ze naar Advendo in Ter Aar. Vanuit Ter Aar was de overstap naar DOS in Alphen aan den Rijn ook snel gemaakt en mede op aanraden van turncoach Robin van Zomeren, traint Shenna nu bij Turnz Amsterdam Gymnastics. Een club met meer dan 1000 leden en alle niveaus van beginner tot topsport.

Sportieve familie
Shenna woont met haar zusje en ouders in Nieuwveen. Een sportief gezin, waar vader de sportschool ambieert en moeder en zus de voetballerij wel leuk vinden. Shenna spant de kroon en traint, verdeeld over 4 dagen zo’n 14 uur(!) per week. ‘Dat heeft ze vast van haar oma, want die turnde ook altijd graag, vertelt Shenna’s moeder. Dat het best wel pittig is, vindt Shenna niet erg. ‘Ik vind de turnsport erg leuk en wil er erg goed in worden. Voorbeelden? Nou Sanne en Lieke Wevers vind ik goed en ook Eythora Thorsdottir is een topper.’
Ook voor de ouders vallen de vele trainingen wel mee, omdat Shenna meestal kan meerijden. De school lijdt er niet onder en slechts een enkele keer moet ze een kwartiertje eerder weg. Zolang haar leerprestaties goed zijn, wordt daar niet moeilijk over gedaan.
Als Shenna niet traint, speelt ze met vriendinnen. Ze spelen schooltje of dansen. Even heeft ze ok nog aan streetdance gedaan, maar het was niet meer te combineren met de turntrainingen. Om alles goed in de gaten te houden hangt er een mooi sportschema voor de hele week bij de familie Lenting in de keuken. Het heeft er ook in geresulteerd dat er meestal tussen de middag een warme maaltijd is.

Wedstrijden
Shenna doet ook al actief mee aan wedstrijden, ze turnt in de categorie Instap N1. Daar doet ze het eigenlijk best wel goed. Bij de meest recente wedstrijd in Hoofddorp werd ze van de 22 deelnemers vierde. Op balk (haar lievelingstoestel) behaalde ze 13,9 punten. Voor de waarde van haar oefening kreeg ze 5,4 en voor de uitvoering 8,5 punten. In wedstrijden nog niet, maar op de lage balk kan ze al een flikflak maken. (rugwaarts achterover op je handen springen – red)
De lange mat (vloer) vindt Shenna nog lastig. ‘Het zijn vooral die series (aantal onderdelen direct achter elkaar – red), die ik moeilijk vind.’
Bij sprong oefent ze de yourchenko. Dat is een sprong waarbij de met een arabier op de plank spring en dus achterwaarts het Pegasus (vroeger het paard – red) op springt, om vervolgens door te slaan en weer op haar voeten te landen. Het zwaaien aan de hoge brug vindt Shenna ook mooi en ze heeft al verschillende keren de reuzendraai mogen maken. ‘Nog wel met riempjes vast, zodat ik niet per ongeluk wegvlieg,’ lacht ze.
Gekoppeld aan de Facebookpagina van mama heeft Shenna haar eigen pagina “Turnfun by Shenna”. Mooie turnbeelden bevestigen de talenten van deze achtjarige en goedlachse jongedame uit Nieuwveen. Ze is nog jong en we gaan vast nog wel meer van haar horen. Ze lacht als het over Olympische Spelen van 2028 gaat. Dan zou ze als 18-jarige al best mee kunnen doen. Een droom? Eerst maar de volgende wedstrijd, op 17 maart in Waddinxveen. Daarna nog meer trainen, trainen en trainen.