Tumultueus na-competitieduel

Nieuwveen – Het eerste na-competitieduel van SV Nicolaas Boys heeft het einde net niet gehaald. Na 101 minuten voetbal begon een verlenging, maar daar werd gespuugd, gescholden, getrokken en geduwd en uiteindelijk gestaakt.

Donderdagavond 7 juni stond het eerste na-competitieduel voor Nicolaas Boys op het programma om promotie richting de tweede klasse te bewerkstelligen. Tegenstander was het Haagse ODB, dat in de derde klasse B ook een periode wist te pakken. De verliezer van dit duel wist dat zij in het seizoen 2018-2019 opnieuw in de derde klasse zouden uitkomen.

Al snel pakte Nicolaas Boys de leiding door een uitstekende kopbal van Rik Verkerk na een hoekschop van Jim Janmaat. Lang konden de Nieuwveners echter niet genieten van deze vroege voorsprong, want na een prachtige solo van Desley Koegler kwamen de Hagenaars op gelijke hoogte. In twee instanties werd doelman Tim Stouten verschalkt: 1-1.

De wedstrijd ontspon zich in een gevecht, waarin ODB zich nogal provocerend gedroeg om de jonge ploeg van Dijar Kasim uit evenwicht te krijgen. Hij moest dan ook enkele keren noodgedwongen geel trekken om het niet teveel uit de hand te laten lopen. Hiermee leek de wedstrijd weer enigszins onder controle, maar na een vermeende overtreding in het strafschopgebied (duwfout) werd er een strafschop toegekend aan de bezoekers. Dries Hoogerheijde velde het vonnis vanaf elf meter: 1-2.

De rust werd bereikt met een 1-2 stand. Na de thee dwong de thuisploeg de bezoekers steeds meer richting eigen zestien. Vijf minuten na rust sloeg de vlam in de pan, doordat Desley Zwiers een elleboog in het gezicht van zijn tegenstander plantte. De scheidsrechter ontging dit voorval niet en stuurde hem met direct rood van het veld. Het spel werd steeds grimmiger en in de drift deze score over de streep te trekken gebruikte ODB alle middelen die het had om de Nieuwveense aanvalsgolven te neutraliseren. Ook het regelmatig insinueren van blessures en tijdrekken werden hier bijgehaald. De scheidsrechter kon dan ook niets anders doen dan de nodige blessuretijd toekennen. De kansen voor onder meer Niels Verhaar, Menno Moerdijk en Jim Janmaat werden niet benut, maar in de achtste minuut van de blessuretijd was het dan tóch raak. De verdiende gelijkmaker kwam op het bord via Fabio Rodrigues Dos Santos, die profiteerde vanuit een scrimmage voor het ODB-doel: 2-2. In de resterende tijd kreeg Nicolaas Boys nog enkele mogelijkheden, maar bleef de treffer uit. Na elf (!) minuten blessuretijd kwam er een einde aan de officiële negentig minuten. Verlengen dus…

De Nieuwveners oogden frisser dan hun tegenstander en zetten direct druk op de tegenstander. Overigens zonder dat dit nog tot grote kansen leidde. ODB loerde ondertussen op de counter met snelle mensen voorin, maar kreeg geen vat op het spel van de thuisploeg. Dennis Wille, de boomlange spits van ODB, ging iets te fanatiek door op Luke van Veen, die na het wegwerken van de bal nog geraakt werd. Wille ontving voor deze actie een gele kaart, maar aangezien hij al eerder geel ontving in de wedstrijd, werd hij heengezonden met rood. Wille spuugde en uitte zich verbaal naar scheidsrechter, tegenstander en supporters van de thuisclub en maakte een opgefokte indruk. De scheidsrechter kon niet anders doen dan staken, omdat naast Wille meerdere spelers het hoofd dreigden te verliezen. De veiligheid van de scheidsrechter en zijn assistenten was in het geding en hij verzocht om politie-begeleiding. Die kreeg hij al snel en zo keerde de rust weer terug.

Het eveneens uit Den Haag afkomstige Laakkwartier zit nu in de wachtkamer en zal wachten op hun volgende tegenstander in deze na-competitie-serie. Of dit zondag gaat plaatsvinden is nog maar zeer de vraag, want de KNVB zal zich toch moeten buigen over deze zaak. En aangezien er slechts drie dagen tussen de twee wedstrijden zit kan het zijn dat de uitspraak over het weekend heen getild gaat worden. Grote vraag is voor wie het na-competitie-avontuur hier eindigt. Het oordeel (lees: rapport) van de scheidsrechter zal een beslissende rol gaan spelen in de uitspraak van de tuchtcommissie van de KNVB. Wordt ongetwijfeld vervolgd…