Triggr en de Plastic Soep Dag

Ter Aar Stichting !Triggr wil aan de problematiek van de plastic soep in de oceanen meer aandacht geven. Op 6 juni is er een actiedag.


In onze oceanen en zeeën drijft steeds meer plastic afval. Dit komt van afval wat we op straat weggooien, visnetten die achterblijven, maar ook door het wassen van synthetische kleding of door je tanden te poetsen. Al deze verschillende soorten plastic vormen samen in de zeeën en oceanen de plastic soep.

LITTER(-ATI) De dag start om 09:00 uur (tot ongeveer 10:00 uur) met Joost van Berckel. Hij is bezorgd om de grote hoeveelheden plastic zwerfafval en vertelt over deze problematiek en wat voor manieren er zijn om je steentje hieraan bij te dragen. Dit kan onder andere met de app: Litterati. Je kunt hier gratis aansluiten. Het is aan de Aardamseweg 73 in Ter Aar.

PEDDELTOCHT We vertonen de film: From Source to Sea. Deze staat in de belangstelling: Merijn Tinga vertelt over het belang van het voorkomen van nog meer zwervend plastic, nu en voor de komende generaties. In de 50 minuten-durende film van regisseur Eelke Dekker wordt Tinga gevolgd tijdens zijn 1035 km lange peddeltocht van de oorsprong van de Rijn in de Zwitserse Alpen naar de Noordzee bij Rotterdam.

De tocht vond plaats in juni 2017 en duurde 24 dagen. De film geeft een goed beeld van de omstandigheden die Tinga moest overwinnen. Een bezoek aan een recycling-bedrijf in Spijk, ontvangsten in verschillende steden langs de route en informatie over de samenwerking met het Science Centre van de TU Delft (makers van het speciale surfboard) larderen dit filmisch reisverslag. ‘Verhelderend’ over de vervuiling van de Rijn was kwaliteitsverschil van het water dat Tinga dronk nabij de bron en uit de haven in Rotterdam: dat laatste zat vol micro plastic deeltjes.

Dit is een bijzonder interessante film, die je gezien moet hebben! De deuren zijn open om 19:30. De film start om 20:00. Merijn Tinga is ook aanwezig.

De entree voor beide onderdelen is gratis en mede mogelijk gemaakt door de gemeente Nieuwkoop. De dag vindt plaats bij stichting !Triggr, Aardamseweg 73 in Ter Aar.

Info en aanmelden wordt op prijs gesteld: http://www.triggr.nu/agenda/film-from-source-to-sea/ en http://www.triggr.nu/agenda/plastic-soup-litterati