Training geeft beter herstel

Nieuwkoop -er is steeds meer onderzoek beschikbaar waaruit blijkt dat mensen sneller en beter herstellen na operaties indien ze over een goede conditie beschikken.

De grootste winst is te behalen bij mensen die nooit sporten en, naast het probleem waarvoor de operatie noodzakelijk is, ook nog andere ziektes hebben. Als het trainingsprogramma ook nog vergezeld gaat met voedingsadviezen en de toevoeging van extra eiwitten zijn mensen veel sneller weer op het niveau van voor de operatie. Dit blijkt uit een onderzoek aan het Maxima Medisch Centrum (MMC) in Veldhoven bij patiënten met darmkanker.

Volgens Nico van Meeteren, hoogleraar fysiotherapie aan de Universiteit Maastricht, is het effect van training voor de operatie al veel langer bekend. Ook uit onderzoek bij patiënten voor een hartoperatie is gebleken dat vooraf fysieke training een zeer positief effect had op het herstel na de operatie. Echter, het actieve beleid is niet eenvoudig in te passen in onze zorgcultuur. Bij binnenkomst in het ziekenhuis worden nog steeds mensen direct in bed gestopt terwijl dat juist niet moet.

Het MMC start met het programma fit4surgery en wil op die manier de conditie van alle patiënten voorafgaand aan een operatie verbeteren. Voor advies op dit terrein kunt u natuurlijk terecht bij uw ziekenhuis en informeren of daar al een actiever zorgbeleid heerst. Ook uw fysiotherapeut kan u adviseren over een trainingsprogramma voorafgaand aan een operatie.

In Nieuwkoop kunt u terecht bij Bakker & De Vos, Centrum voor bewegen en gezondheid, Vijverhof 1. Meer weten? Bel 0172-575261 of stuur een mail naar info@bakkerendevos.nl