Tijd en geld ontbreken in Vomar discussie

Nieuwkoop / Ter Aar – Het college presenteerde dinsdag 18 december de resultaten van de onderzoeken naar scenario C en D voor mogelijke vestiging Vomar supermarkt in Ter Aar. Het gaat om veel geld, dat er waarschijnlijk niet is en om tijd, waarvan er nog minder is.

Supermarktketen Vomar is van plan een supermarkt te openen in Ter Aar. De ondernemer en de ontwikkelaar (Hoorne Vastgoed) zijn in principe van plan om deze winkel, samen met andere winkels, te openen achter de Intratuin. Er was veel verzet, maar juridisch lijkt het waterdicht, omdat er vanuit de gemeente niet goed is opgelet en een groot perceel de bestemming detailhandel heeft. Aanvankelijk bedoeld voor uitbreiding van Intratuin, maar het perceel is inmiddels verkocht en Hoorne BV wil er een supermarkt neerzetten.

Op 18 oktober besloot de gemeenteraad dat twee van de vier scenario’s verder uitgezocht moesten worden. Dit betrof de scenario’s waarbij de Vomar zich mogelijk kan vestigen in het huidige centrum van Ter Aar. De C variant is Vomar op de plaats van De Vlinderlocatie en de D variant (op aangeven van de ondernemers van Ter Aar) is vestiging van de Vomar op het Lindenplein zelf. Dan zal er wel e.e.a. verbouwd en aangepast moeten worden.

Die D variant gaat het niet worden, zo bleek dinsdag. Dat gaat altijd veel geld kosten en is circa 8 tot 9 miljoen duurder dan de C variant. Bovendien lijkt daar geen ontwikkelaar voor te vinden.

De ondernemers snappen wel dat het duurder is, maar zouden het anders gecombineerd willen. ‘Bouw alleen woningen op Vlinderlocatie en hou de winkels bij elkaar.’ Het college houdt echter vast aan de C variant. Er moet een supermarkt komen op de Vlinderlocatie, met appartementen erboven, 71 parkeerplaatsen eronder, 81 parkeerplaatsen ernaast en zelfs nog een horeca gedeelte van ca 360 vierkante meter.

De eerste tekeningen geven een mindere mooie entree van Ter Aar aan en verkeerstechnisch zal het nog veel voeten in aarde hebben. ‘Dat wordt een puinhoop, dat loopt vast,’ zei ondernemer Vaneman.

In het slechtste geval moet Vomar dan maar gewoon op de Intratuin-locatie gaan zitten en daar blijven. Vaneman verwacht dat veel van zijn collega-ondernemers dat ook zullen zeggen tijdens de vergadering die zijn deze week nog houden.

De ondernemers hebben ook contact met supermarkt Dirk, die ook een onderzoeksrapport heeft laten opstellen. Dat rapport had de gemeenteraad (nog) niet. Overigens wenst Dirk aan geen enkele ontwikkeling mee werken die de komst van een supermarkt bewerkstelligt, zo meldde projectleider Lex Niekel.

Voorlopig C variant

Wethouder Antoinette Ingwersen houdt, zoals gezegd, voorlopig vast aan de C variant. ‘De supermarkt op de Intratuin-locatie laten zitten, lijkt mij geen verstandige optie. We hebben het al over verkeersproblematiek gehad en bovendien is daar ook woningbouw gepland.’ Ingwersen sluit echter niets uit: ‘Uiteindelijk beslist de raad.’

Dat zal dan ergens in februari of maart moeten gebeuren, omdat 14 maart het voorbereidingsbesluit eindigt en er dan definitief een beslissing moet vallen.