Nieuwveen – Naast de rubriek “Langs het (Leli)Veld” hebben we ook “Theo-Logica.” Voetbal is immers zijn geloof en het veld is zijn kerk. Hier worden exponenten van ons regionale voetbal kritisch tegen het licht gehouden. En uiteraard met zijn uitgesproken mening en visie.
Peter Burgmeijer van Nicolaas Boys scoorde zes doelpunten in het seizoen 2021-2022. Kopsterk, is niet groot, kan goed timen en springt erg hoog en maakt ook doelpunten met zijn hoofd. Koppen is de kwaliteit van Peter kan voor zowel aanvallend als verdedigend koppen is hij inzetbaar. Te veel bezig met de bal, zonder bal leren voetballen. Hij kan goed de boel bewaken. Elkaar coachen, zeker aanvallers. Anticiperen op verdedigende acties van voorste speler (b.v. een hoek in dwingen)
Kan goed mee denken met het team. Verbindingsstuk in het team, slimme jongen, denk goed na over tactisch gedeelte. Hij moet eigenlijk de kar trekken, naar Peter luistert iedereen. Is een verlengstuk van de trainer.
Als op het middenveld tussen de linies iemand vrijkomt, dan wil ik een loopactie in de diepte zien achter de verdedigende lijn van de tegenstander, als Peter dat gaat aansturen, dan wordt men voorin verplicht om meer te bewegen. Legt te veel druk op zich zelf, dat is de reden om aanvoerdersband, af te geven aan Joost Verkerk. Volgens Mo is Peter een belangrijke speler.
Zij moeten dat vooral doen als de rest van het team hoger op het veld staat. Als de bal op het middenveld komt, graag van kant verplaatsen en de Wing back langs de lijn zo hoog mogelijk inspelen en daar goed zicht op houden, want ze komen graag door.
Als dat op rechts gebeurt door de aanvallende middenvelder, dan verwacht ik dat de rechtsback hoger gaat staan. De rechter buitenspeler kan dan naar binnen bewegen en wat inzakken. We vragen dan aan onze ‘6’ om zich aan de contrakant van de as te positioneren. Op die manier komt er meer ruimte voor een pass over de grond voorwaarts vanuit de ingezakte 10 bijvoorbeeld. Bij een dergelijke opbouw over rechts, wordt verwacht dat de linksback terug blijft naast de centrale verdedigers om de restverdediging te bewaken. Zij moeten dat vooral doen als de rest van het team hoger op het veld staat. Credo: Durf risico te nemen rond 16 meter van de tegenstander!!! Probeer daar scherper op te zijn.
De spits kan voor diepte zorgen achter de laatste linie van de tegenstander of in de bal komen met de overgebleven aanvallende middenvelder daaronder. Er zijn tal van varianten mogelijk, afhankelijk van welke mogelijkheden de tegenstander biedt.” Probeer daar scherper op te zijn.
Let op zijn voetenwerk: korte explosieve stappen heeft hij wel. Vaak als Peter wordt aangespeeld kan hij bal wel goed aannemen en draait goed open- en doordraaien lukt hem wel. Peter Burgmeijer als middenvelder is vaak dienend ten opzichte van zijn spitsen. Niet te diep spelen (denk aan ruimte achter je), als je zeker weet dat eer genoeg spelers in je rug staan, kan je diep gaan. Voordeel van het hebben van een dynamische middenvelder is dat zo’n type speler in staat is om in vrije ruimtes te duiken.
Hij zal vrijwel altijd aanspeelbaar zijn en met zijn vertraagde opkomen (hij zal bij balbezit niet meteen naar voren rennen) is hij de perfecte schakel tussen het middenveld en de spitsen. Beweging zonder bal, altijd eerst aanvallend denken. Snel diepte zoeken. Alleen als het voorin “vast staat”, breed of terug spelen.
Tot in de perfectie in te vullen. Het is bijvoorbeeld steeds belangrijker dat tenminste één van je spelers tussen de aanvallende linie en de middenvelders speelt. Hij is de verbindende factor die ervoor zorgt dat het spel vloeiend verloopt. Hij kan vrije ruimte creëren en indien nodig vroeg beginnen met druk zetten op de tegenstander. Peter Burgmeijer is een speler die goed bezig is om zo’n rol tot in de perfectie in te vullen.
Het weglokken van verdedigers en het creëren van ruimte. Een van de belangrijkste taken van een verbindende middenvelder is om ervoor te zorgen dat verdedigers van de tegenpartij uit positie gaan lopen. Op die manier komt er ruimte vrij voor onze spits om in een kansrijke positie te komen. Om dat te doen hoeft de dynamische middenvelder niet per se in balbezit te zijn. Het is vaak al genoeg om fysiek in de buurt van de verdediger te lopen, om op die manier in aanmerking te komen voor mandekking. Het voordeel van het hebben van een dynamische middenvelder is dat zo’n type speler in staat is om in vrije ruimtes te duiken. Hij zal vrijwel altijd aanspeelbaar zijn en met zijn vertraagde opkomen (hij zal bij balbezit niet meteen naar voren rennen) is hij de perfecte schakel tussen het middenveld en de spits. Als de centrale middenvelder diep gaat, kan bijvoorbeeld de spits zijn taken overnemen na balverlies van het team. Als middenvelder maak Peter vaak de meeste kilometers.
Tijdens omschakelmomenten (zowel aanvallend als verdedigend) loop hij vaak grote afstanden. Hierdoor is het belangrijk om op conditioneel vlak topfit te zijn en dat is hij wel. Omdat hij spitsen moet kunnen bedienen, is het belangrijk dat zijn handelingssnelheid aan de bal hoog is, zodat je geen vertraging veroorzaakt in een aanval. Dat is voor deze middenvelder in vierde klas meer dan voldoende.
Zorg dat je tevens een goede wisselwerking hebt met je spitsen, zodat je onderling kunt afstemmen wanneer jij diep gaat en de spits inzakt of ruimte voor jou creëert, dat kan men nog wel verbeteren.
Peter Burgmeijer heeft meerdere keren in de situatie gezien, dat ideaal zou zijn om zich vrijspelen door een 1-2 combinatie te vaak begreep de spits niet dat het bedoeling was.
Hij kan een doorsteekbal geven naar de spits of het spel naar de zijkanten verleggen,kan ook doorlopen naar de zestien en eventueel proberen afwerken en dat mag nog veel meer met overtuiging gebeuren.
Peter Burgmeijer heeft mijn hart gestolen, wat een prima spelertje!