Terug naar Haagse School tijd

Nieuwkoop – Als je vaart of wandelt door de Nieuwkoopse Plassen, waan je je soms in een schilderij uit de tijd van de Haagse School. Eén keer per maand kan je dat zelf meemaken tijdens een vaartocht met Natuurmonumenten.

Foto: Natuurmonumenten

De Haagse School-kunststroming ontstond tussen 1860 en 1900 en kende kunstenaars als J.H. Weissenbruch, de gebroeders Jacob en Willem Maris en Willem Roelofs.

Tijdens de excursie van Natuurmonumenten ‘Varen met de schilders van de Haagse School’ van Natuurmonumenten, herleven de oude tijdens van deze kunstenaars weer.

Een ervaren gids vertelt over de natuur die in de periode van de Haagse School zo mooi door de schilders is vereeuwigd. Anno 2018 kun je gelukkig nog steeds de schoonheid van het Nieuwkoopse plassengebied bewonderen.
Al maakten de gevarieerde graslanden vol bloemen en weidevogels van toen, door de intensivering van de agrarische sector, grotendeels plaats voor groene akkers. Toch is er nog altijd genoeg om van te genieten. Natuurmonumenten beheert de Nieuwkoopse Plassen en zet zich ervoor in dat de natuur in dit veranderende landschap de ruimte krijgt. Zodat de rietvogel zich rustig kan verschuilen tussen het riet en de noordse woelmuis vrij kan rondkruipen over de grasstroken.

Wie, wat, waar?

Wanneer:  vrij 18 mei, zo 10 juni, vrij 6 juli, za 25 augustus en  zo 2 september 2018. Tijd: 14.00 – 16.00 uur. Vertrekpunt : Bezoekerscentrum Nieuwkoopse Plassen, Dorpsstraat 116 in Nieuwkoop.

Kijk voor meer informatie of om je aan te melden voor een activiteit op www.natuurmonumenten.nl/bcnieuwkoopseplassen