Taalhuis bij de brandweer

Nieuwkoop – De taalcursisten uit Ter Aar en Nieuwkoop en hun vrijwillige begeleiders hebben woensdag 11 april het thema Brandweer behandeld. Daar hoorde ook een bezoekje aan de kazerne bij.

Vier brandweervrijwilligers van kazerne Nieuwkoop ontvingen woensdag 11 april de taalcursisten in de kazerne aan de Achterweg. Er werd uitleg gegeven over alarmeren (112) en de diensten van de brandweer. Niet alleen branden blussen, maar ook mens en dier in nood helpen (hulpverlening). Van (schoorsteen)brand tot het bevrijden van beknelde mensen, van hart reanimatie tot waterongeval met o.a. de duikploeg.

Ook werden de ervaringen gedeeld over brandweer in andere landen. Niet overal mogen vrouwen bijvoorbeeld meedoen. De blusvoertuigen (boot en auto’s) werden uitvoerig bekeken en besproken. Natuurlijk mocht ook iedereen even in de brandweerauto zitten en spuiten met de brandslang.

Elke week zijn er taalvrijwilligers actief in de vestigingen van bibliotheek Rijn en Venen. Woensdagochtend en –avond in Nieuwkoop en in Ter Aar alleen op woensdagochtend. Meer info via www.bibliotheekrijnenvenen.nl