Taalcoach zijn is erg leuk

Regio – Het Taalhuis van Bibliotheek Rijn en Venen ondersteunt laaggeletterden bij het oefenen van de Nederlandse taal, onder andere door taalcoaching.

Daar zijn taalcoaches voor nodig.
Peter Vos draait al een paar jaar mee als taalcoach. Peter: “Ik probeer elke week een taalontmoeting te hebben met mijn taalmaatje. Op dit moment is dat Muhammad Zekri in Zevenhoven. Door de corona-pandemie is het allemaal net even anders geworden, maar onze ontmoetingen gaan zoveel mogelijk door. We zitten zeker niet altijd binnen en juist dankzij het mooie weer kunnen we onze taaloefeningen ook gewoon buiten, tijdens een wandeling doen.”
Maatwerk
Taalcoaching is voor elk mens anders en daar moet je samen uit zien te komen. Het gaat vooral om maatwerk waardoor de anderstalige zelfredzamer en zelfverzekerder wordt. Peter: “We oefenen veel in gesprekken. Tijdens het wandelen hebben we het bijvoorbeeld over dingen die we tegenkomen. Een lantaarnpaal: Muhammad probeert dan in goede Nederlandse zinnen uit te leggen wat dat is. Daarna vraag ik of hij andere voorbeelden van verlichting kan noemen (gloeilamp, schemerlamp, zaklamp, kaars enz). Je kunt tijdens zo’n wandeling, maar ook als je op bezoek bent over talloze onderwerpen een gesprek voeren. Bijvoorbeeld over boodschappen doen of het benoemen van lichaamsdelen (handig als je de dokter moet bellen), hoe werkt telefoneren met ‘er zijn nog 3 wachtenden voor u’ eigenlijk? Gewoon over de dagelijkse dingen praten en vooral de ander stimuleren om in hele zinnen te spreken. Niet ‘Ik boodschap doen’ maar ‘ik ga vanmiddag boodschappen doen’ Het is geen boerman, maar buurman. Sommige klanken zijn erg lastig. ”Peter en Muhammad hebben veel lol en pakken samen ook vaak nog wat grammatica op. Dat hoeft niet, maar ’t is wel handig want Muhammad wil als hij genoeg taalvaardig is, naar de universiteit.
Word ook taalcoach
Taalcoach worden is niet moeilijk. Je hebt interesse in andere mensen en culturen. Je bent creatief in het bedenken van taaloefeningen en taalactiviteiten (Er zijn ook veel hulpmiddelen via de bibliotheek). Je moet je kunnen inleven in de ander. Het vraagt niet veel tijd, een of anderhalf uur in de week is vaak al genoeg. Om het overzichtelijk te houden is het wel handig dat je bijhoudt wat je doet en bijvoorbeeld of je vorderingen maakt. Dat kan via de bibliotheek in een digitale tool voor taalcoaching.De mooiste beloning is dat je nieuwe vriendschappen opbouwt en ook veel van de ander leert, aldus Peter. Er zijn nieuwe taalcoaches nodig, vooral in Ter Aar. Informeer eens, mail uw gegevens naar vrijwilligerworden@bibliotheekrijnenvenen.nl. De coördinator taalcoaching kan u nog veel meer over vertellen en helpen om aan zo’n dankbare klus te beginnen.