Taalcafé over stemmen

Nieuwkoop – In bibliotheek Rijn en Venen is maandagavond een informatieve bijeenkomst geweest voor anderstaligen. Thema was: gemeenteraadsverkiezingen.

Ruim twintig belangstellenden spraken met elkaar in het eerste uur over de gemeenteraadsverkiezingen. Wie mag stemmen? Mag een statushouder stemmen? Wat is een zetel? Hoeveel zetels telt de raad van Nieuwkoop enz enz. Uit welke partijen en personen kan je kiezen? Wat is de stemwijzer?

Ook de eigen ervaringen werden gedeeld: heb je wel eens gestemd? Hoe ging het stemmen in jouw land?

Na de pauze kreeg elke tafel de opdracht zich als politieke partij te profileren en een bepaalde stelling uit te dragen in een presentatie van 5 minuten. Dat werd met veel enthousiasme gedaan en iedereen droeg zijn steentje bij. Na de presentatie was er ruimte voor vragen en tenslotte was er na vier presentaties een verkiezing. Alle deelnemers mochten, net als bij de echter verkiezingen een stem uitbrengen op een speciaal formulier. Pien Schrama (Natuurlijk Nieuwkoop) en Oana Popa (CDA) waren gastdeelnemers en vormden het stembureau. Na de stemming bleken er twee ongeldige stemmen te zijn uitgebracht en was Tafel 4 (Wij beloven veel en gaan het ook doen!) de winnende partij met 11 stemmen.

Peter Vos was namens de organisatie tevreden. ‘Dit was een eerste pilot van een zogeheten taalcafé. In de toekomst volgen er wellicht meer.’