Symposium 500 jaar reformatie

Regio/Nieuwveen – Ter gelegenheid van het Reformatiejaar (500 jaar reformatie) is vanavond, 26 april, in Nieuwveen een mini-symposium met als thema “De kracht en de pijn van de Oecumene”.

Sprekers zijn Ds. Arjan Plaisier, oud-scriba van de Protestantse kerk in Nederland en Mgr. Jan Hendriks, (hulp)bisschop in Haarlem. Zij zullen hun licht laten schijnen over de Oecumene nu en de kansen voor de toekomst.

In het dorp Nieuwveen gaan op zondag twee groepen christenen naar hun eigen kerk. De katholieken gaan naar hun H. Nicolaaskerk, de protestanten verzamelen zich rond de preekstoel in de Ontmoetingskerk.(foto)

herv kerk

Jan Vervark: ‘De Reformatie laat diepe sporen na. Hoewel wij als christenen het goed met elkaar kunnen vinden, merken wij op belangrijke momenten dat de geschiedenis ook ervoor gezorgd heeft dat er scheuringen zijn ontstaan. De laatste decennia zoeken wij als christenen elkaar weer op. En dat moet ook. Oecumene noemen wij dat. En in de loop van de tijd ontdekken wij ook de waarden die de verschillende richtingen hebben gebracht. Maar ook… er zijn nog pijnmomenten.’

Dominee Gonja van ’t Kruis en diaken-pastor André van Aarle organiseren dit mini-symposium. Tussendoor is er samenzang met begeleiding van orgel en dwarsfluit. Daarnaast worden op spinet muzikale intermezzo’s gespeeld uit de tijd van Luther. Er is ook gelegenheid voor een plenair gesprek.

Na afloop is er een hapje en een drankje.

De bijeenkomst wordt gehouden in de Ontmoetingskerk in Nieuwveen (Kerstraat 45). De kerk  is om 19.00 uur open en  om 19.30 uur begint de bijeenkomst. U bent allen van harte welkom. Toegang; gratis.