Streekvervoer belicht

Meer dan hondervijftig jaar streekvervoer belicht

In de uitzending van Met Open Blik op RTV Hollands Midden was Cees van Lith uitgenodigd om over zijn passie te komen praten: Het streekvervoer door de jaren heen. De heren kregen een verbale rondleiding van een uur…

Wat begon met het verzamelen van plaatsbewijzen van passagiers die het papiertje niet langer nodig hadden groeide uit tot een heus museum. Alles wat ook maar iets met het streekvervoer te maken heeft is in zijn bezit. Van petten tot logo’s van pakken van de chauffeurs tot stempelmachines en haltebordjes zijn te bewonderen. Echter houdt Van Lith zeker geen open huis. Met Pinksteren 2020 is het museum drie dagen open en rijdt er een oude autobus, die gratis toegankelijk is voor de bezoekers van dat moment. Een toeristische tip, zeggen wij met een vette knipoog…

Van de nieuwe bussen moet Van Lith niets hebben. De “suisbussen” van nu hebben geen motor. Een bus moet je horen, zo luidt zijn credo. Natuurlijk spraken de mannen over de roemruchte geschiedenis over het vervoer in de buurt. In 1905 begon een toenmalige timmerman/doodgraver met een bus waarin plaats was voor tweeëndertig personen. In 1923 begon Maarsse, toen nog zonder kroon, in de oude gemeente Alkemade en Leiden. Drie jaar later voegde Kroon zich bij Maarse, waardoor het vervoer zich ook richtte op Haarlemmermeer en omgeving. In datzelfde jaar begon Piet Langhout Senior in het streekvervoer. Die nam ADWAL (autobus dienst Woubrugge Alphen Leiden) over. Later werd dit omgedoopt tot de NAL (Nieuwkoop Alphen Leiden) Dan was er nog Koppenol, die in 1924 begon en uiteindelijk tot december 1941 zijn laatste bus zag verongelukken bij de Noordammerweg bij Amstelveen. Later heeft Koppenol zich meer gericht op kleinere aantallen personenvervoer.

Dit was maar een kleine greep uit de historie. Zo waren nog verhalen over Centraal Nederland, NZH, ZWN en de CAP. Het uur ging als een interliner om.

De volgende uitzending zal zijn op woensdag 4 december. Dan schuift burgemeester Buijserd aan. De scheidende burgervader zal ongetwijfeld veel te vertellen hebben. Wat precies hoort u op bovengenoemde datum vanaf 19.00 uur op RTV Hollands Midden, te vinden via 107.4. FM in de ether, 103.4 FM op de kabel, ZIGGO DTV abonnees kanaal 43 (kabelkrant) en kanaal 918 (radiokanaal) Uiteraard is alles ook te volgen via de website www.rtvhollandsmidden.nl. Graag tot dan!

Meer over: ,