Spanning in nest aalscholver

Nieuwkoop – In de Nieuwkoopse Plassen zijn de bomen van de aalscholverkolonie druk bezet met broedende aalscholvers. Maar het is ook een spannende tijd voor deze vogels.

Foto: : NM / Luc Hoogenstein

In januari beginnen de vogels vaak al met broeden. En dat betekent dat de eerste jongen waarschijnlijk nu al uit hun ei zijn gekropen. Maar met de vorst van afgelopen tijd, kan het zomaar zijn dat veel jongen het niet overleefd hebben. Boswachter Pietersen: “Het is direct flink aanpoten als je als aalscholver-jong uit het ei kruipt met een temperatuur van -8 en een fikse wind. Ouders doen echt hun best om hun kroost warm te houden en te voeden, maar dat zal niet eenvoudig zijn”.

Vroege vogel
De Zuid-Hollandse aalscholvers in de natuurgebieden van Natuurmonumenten zijn traditioneel vroeg met broeden. Bijna ieder jaar leggen de grote zwarte vogels in januari al eieren. De broedkolonies zijn gelegen op rustige plekken, zodat de vogels tijdens het broeden niet verstoord worden. Zelfs de boswachter bezoekt de kolonie niet, dus hoe het met de jongen gaat, de boswachter weet het niet.

Ondanks de kou heeft de boswachter goede hoop dat de jongen het overleven. “De plassen zijn niet volledig dichtgevroren. Misschien moeten de aalscholvers iets verder vliegen om open water te vinden, maar er zijn nog zat goede visplekken. Ik hoop dat de jongen het overleven.”