Snel resultaat politie na plofkraak

Nieuwkoop – Bij de Rabobank aan het Kennedyplein is in de nacht van zondag op maandag een plofkraak geweest. De afstortautomaat is door twee verdachten opgeblazen. De politie heeft zeer snel twee verdachten aangehouden. Verderop in de wijk werden huizen ontruimd.

Links de bankbiljetten op straat, na de plofkraak

Direct na de plof reden de twee daders weg op een donkere scooter. Ze waren in het donker gekleed en reden via de componistenbuurt weg. Ze lieten een spoor van bankbiljetten achter op het Kennedyplein.
Een ander spoor was schade aan een appartement aan het Vijverhof. Drie ijzeren spijlen van het balkonhek zijn weggeslagen en de dubbele beglazing van de schuifpui sneuvelde. Ook binnen in de woning ontstond schade.
Het duurde vrij lang voordat de politie ter plaatse was, maar eenmaal ter plaatse werd gemeld dat er al intensief gezocht werd naar de daders. (mede dankzij bruikbare getuigenmeldingen via 112) Ook de politiehelikopter ging in de lucht. Dat was uitermate succesvol, want twee verdachten werden aangetroffen in een wit busje in de Ronde Bonk in Nieuwkoop. De politiehelikopter zag hitte uitstraling van het voertuig komen. Ter plaatse werd een benzinelucht geroken. Dat kon duiden op een brommer/scooter in het voertuig. Dit bleek het geval, inclusief de twee daders die in de buurt liepen. Beide verdachten zijn in hechtenis genomen.
Ontruiming
In het voertuig zijn ook explosieven aangetroffen. De omgeving is afgezet, een aantal woningen is ontruimd en de bewoners werden opgevangen in De Steupel. De Explosievendienst heeft de explosieven weggehaald en later (in Nieuwveen) tot ontploffing gebracht. De bewoners konden na enige tijd weer naar hun huizen terug.
Ook op het Kennedyplein was de boel afgezet, omdat men niet zeker wist of alle explosieven waren afgegaan. Dat bleek wel het geval en rond 07.30 uur werd het p.d. (plaats delict) nauwkeurig onderzocht door de technische recherche. De Achterweg (van rotonde tot Lindelaan) en een deel van het Kennedyplein zijn lange tijd afgesloten geweest, de busdienst moest een stukje omrijden.
Burgemeester Buijserd heeft zich bij het bankgebouw, de gedupeerde bewoonster van de Vijverhof en bij De Steupel op de hoogte laten brengen. Hij was positief gestemd over het feit dat de vermoedelijke daders zo snel zijn gepakt.