Schilderworkshop in Lusthof de Haeck

Nieuwkoop – José van Helder verzorgt deze zomer workshops schilderen in Lusthof De Haeck. Op zaterdag 25 augustus zijn waterlelies het onderwerp.

‘Nu de waterlelies bloeien trek ik er graag op uit om ze live te schilderen, want als je ze in het echt ziet bloeien en de sfeer proeft van de omgeving, is het veel leuker om te schilderen,’ aldus José van den Helder, oprichter van Atelier Helderkunst’.

Zij geeft schilderlessen aan beginnende schilders en schilders met iets meer ervaring. Voor sommigen is het een eerste kennismaking met het buiten schilderen en een eerste ervaring met de natuur in Nieuwkoop

Programma Workshop waterlelies schilderen

De start is om 9.30 uur bij Atelier Helderkunst, Uitweg 8 in Woerdense Verlaat om te bekijken hoe Claude Monet zijn waterlelies schilderde. Welke kleuren gebruikte hij, hoe keek hij naar het water en welke technieken gebruikte hij voor die schitterende spiegelingen? Daarna vertrekken (auto) naar Lusthof De Haeck (5 minuten) en daarna lopend het bos in. Enige teken -en schilderservaring is een voordeel maar niet noodzakelijk.

Wat neem je zelf mee? De schildermaterialen (olie of acrylverf, aquarelverf of pastelkrijt is ook prima), één of meer opgespannen schilderdoekjes of papier, veldezel, lunchpakketje en eventueel een klapstoeltje. Voor koffie en thee wordt gezorgd. Heb je geen veldezel, dan kun je er één van het atelier gebruiken. De afsluiting is rond 16.30 uur met een glaasje wijn of een sapje.

Positief

Positieve reacties na eerdere workshops in De Haeck. ‘Een tas vol met verf en kwasten, schildersezel en krukje, ik ben er helemaal klaar voor en daar sta ik dan oog in oog met mijn smetteloos witte canvas doek. José heeft me geleerd niet bang te zijn om te beginnen. Er kan tenslotte niets fout gaan. Ik ga voor het eerst schetsen met verf i.p.v. met houtskool en dat bevalt me goed. Het advies om complementaire kleuren toe te voegen, heeft mijn schilderij helemaal tot leven gebracht en ik weet nu dat ik niet elk blaadje hoef te schilderen maar moet kijken naar het donkere en het lichte groen waardoor ik diepte en lichtval in mijn schilderij kan brengen. Voor het eerst ”en plein air” geschilderd, niet verwacht dat ik het zo leuk zou vinden.’

Nog drie workshops

In augustus dus nog de workshop “Waterlelies” en later bij het atelier aan de Uitweg in Woerdense Verlaat op 23 oktober een workshop met een “vrij” onderwerp en op zaterdag 17 november “eigen huisdier”.

Er is nog een beperkt aantal plaatsen beschikbaar, meer info via  www.helderkunst.nl