Ruimen graven algemene begraafplaats in Ter Aar

Ter Aar – Woensdag 23 januari 2019 start de ruiming van 22 graven op de algemene begraafplaats aan de Westkanaalweg in Ter Aar.

Dit zijn algemene graven, waarvoor een grafrust geldt van minimaal tien jaar. De begravingen van de graven die geruimd worden, hebben plaatsgevonden tussen 1997 en 2006. We halen de graven weg om ruimte te maken voor nieuwe graven. Bij het ruimen van de graven worden de stoffelijke resten in een verzamelgraf herbegraven.

Hoe gaat de ruiming in zijn werk?

Voogt Graaftechniek uit Maasdijk voert de ruiming uit. Tijdens de ruiming worden de stoffelijke resten uit het graf overgebracht naar het verzamelgraf. Bij het ruimen wordt zoveel mogelijk vastgehouden aan de handleiding opgraven en ruimen van de landelijke organisatie van begraafplaatsen, die opgesteld is om een respectvolle ruiming te realiseren. Graven worden machinaal geruimd. Eerder zijn de eventueel aanwezige gedenktekens bij het graf weggehaald. Nabestaanden mogen deze gedenktekens houden en hadden de mogelijkheid om deze op te halen.

Afzetten begraafplaats

Het gedeelte van de begraafplaats waar wordt geruimd en de plek waar het verzamelgraf komt is afgesloten voor publiek. De aannemer zet deze plekken af met een ondoorzichtig hekwerk. Tijdens een uitvaart worden de werkzaamheden stilgelegd.

Aankondiging

De gemeente Nieuwkoop kondigt het ruimen van de graven altijd ver van tevoren aan. Mits de adressen bekend of te achterhalen zijn, ontvangen de nabestaanden brieven over de ruiming van de graven. Daarnaast is het ruimen bekend gemaakt via de publicatieborden op de begraafplaatsen en via berichten in de media.