Regio – In de serie “pareltjes uit onze samenleving” geven wij aandacht aan bijzondere mensen, die veel voor de Nieuwkoopse gemeenschap betekenen. Zodra onze redacteur Theo Leliveld vindt dat er iemand meer in de schijnwerpers moet worden gezet plaatst de eindredactie het bijbehorende artikel…
Nederlandse zangeres
Froukje Veenstra werd geboren in Nieuwkoop. Zij ging naar basisschool De Zilveren Maan in Nieuwkoop. Haar middelbare school was het Scala College in Alphen waar zij vwo-cultuurklas deed. Nog steeds komt ze zeker één keer in de twee weken thuis bij haar ouders in Nieuwkoop. Voor een bakje thee en de gezelligheid.
Thuis hebben we een hele fijne muziekkamer waar ze lekker kan werken aan mijn nummers.Veenstra komt uit een onderwijsgezin waarbij muziek een min of meer centrale rol vervult. Muziek maken kreeg Froukje met de paplepel ingegoten. Muziek was heel belangrijk bij haar thuis. “Als we zelf geen muziek maakten, stond er muziek aan. En als ik tijd had, ging ik muziek maken.”
Op haar veertiende besloot zij naar het conservatorium te gaan. Al vroeg zong ze met vader (en zus) op allerlei gelegenheden en in bandjes zoals Chicks & Wings. Ze zat ook wel eens achter het drumstel. Bij die optredens zongen ze voornamelijk covers. Aan het eind van de jaren tien ging ze studeren aan het Rotterdams Conservatorium (Codarts), afdeling songwriting. Ze leerde er een betere structuur in haar werk te krijgen met opbouw en ritme. De studie werd vanaf 2020 bemoeilijkt door de coronacrisis. Vanwege dezelfde crisis kan ze niet optreden voor publiek. Wel zong ze onder meer tijdens Kaleidoscope van Wende Snijders in Koninklijk Theater Carré en stond ze als zangeres voor een lege Oosterpoort voor de digitale versie van Noorderslag.
Veenstra zet haar eigen muziek op met hulp van laptop, gitaar of toetsinstrument. Ze is tekstueel beïnvloed door Maarten van Roozendaal en Theo Nijland, die vaak thuis werden gedraaid. Haar eerste lied “Groter Dan Ik” kwam begin 2020 uit, een protestlied dat de klimaatcrisis beschreef. Het nummer werd via streaming 1,7 miljoen keer geluisterd.
Samen met Pepijn Lanen (De Jeugd van Tegenwoordig), Leon Palmen en Jens van der Meij schreef ze de opvolger “Onbezonnen.” Deze single werd in 2021 uitgebracht en uitgeroepen tot 3FM Megahit. Al snel (januari 2021) haalt de single de tipparade van zowel de Nederlandse Single Top 100 als de Vlaamse Ultratop 50 en de Nederlandse Top 40. Het liedje is afkomstig van de in januari 2021 uitgebrachte EP Licht en donker, gevuld met zes liedjes, waarvan ook het titelnummer als digitale single is uitgebracht. Er zitten ook enkele smaakmakende nieuwkomers aan te komen.
Iemand die daar nu al met kop en schouders bovenuit steekt is Froukje Veenstra. Dat klinkt misschien nogal voor de hand liggend na het lezen van de titel van de plaat, maar zo simpel is het niet. Het begint al met de titelsong, die heel licht en emotioneel op gang wordt getrokken met enkel een piano. Even later bloeit het dan helemaal open in een catchy beat en het is een understatement dat die blijft plakken.
Een combinatie die werkt, zo blijkt, want de vergelijking met “Goud” is – op muzikaal vlak althans – snel gemaakt. We komen heel dromerig op gang, maar eenmaal de zwoele baslijn zijn intrede maakt, balanceren we op een koord tussen chaos en rust. Doe daar dan nog eens diepe teksten als ‘Ze stikken in de aarde want ze graven naar goud’ bij, en het plaatje is compleet.
Het paradepaardje van Licht en Donker blijft het tweeluik “Heb Ik Dat Gezegd?” – “Ik Wil Dansen”. Froukje legt er haar ziel op tafel, door het taboe van ‘niet oké zijn’ te doorprikken. Eerstgenoemd nummer komt bijvoorbeeld al redelijk hard binnen door teksten als ‘het gaat slecht, oh dat is gewoon iets wat ik af en toe zeg/ Even hard janken en ik zet het wel weer recht’. Harde woorden op een lekker vrolijke beat waarop stilstaan niet tot de opties behoord. Het zou ook gewoon de betekenis van “Ik Wil Dansen” kunnen zijn, maar daar zit de vork anders in de steel. Het nummer staat symbool voor alle zorgen vergeten en gewoon doen wat je leuk vindt, want wie danst, denkt niet aan problemen.
Ze wil die lijn wel doortrekken van succes
Probeer dat in het proces wel los te laten en dus gewoon te doen wat ze wil en waar ze zin in heeft. Zoek niet naar wat succesvol is. Dat is een kwestie van constant tegen jezelf blijven zeggen dat je je best doet. Als dat niet helemaal gaat zoals de mensen om me heen verwachten, dan is dat niet het einde van de wereld.
Uiteindelijk wil ze gewoon gelukkig zijn en blij worden van de dingen die ze doe.