Regio – In de serie “pareltjes uit onze samenleving” geven wij aandacht aan bijzondere mensen, die veel voor de Nieuwkoopse gemeenschap betekenen. Zodra onze redacteur Theo Leliveld vindt dat er iemand meer in de schijnwerpers moet worden gezet plaatst de eindredactie het bijbehorende artikel…
De Hospicegroep
De laatste weken of maanden van een mensenleven kunnen zwaar zijn, zowel emotioneel als lichamelijk. De coördinatoren en de vrijwilligers van de Hospicegroep kunnen in die laatste periode heel veel betekenen. Onze zorg is bedoeld voor mensen die een levensverwachting hebben van maximaal drie maanden. Met goede zorg en persoonlijke aandacht spelen wij zoveel mogelijk in op hun wensen, waarbij zij zelf de regie in handen houden.
Wat bieden wij
Onze zorg is in handen van goed opgeleide, betrokken vrijwilligers. Zij worden begeleid door een professioneel managementteam. Afhankelijk van de wensen en mogelijkheden bepalen wij in onderling overleg welke inzet gewenst is. Daarbij blijft de medische en verpleegkundige zorg in handen van de (eigen) huisarts en de thuiszorgorganisatie. Uiteraard werken wij nauw met hen samen om de zorg goed op elkaar af te stemmen.
De zorg die Hospicegroep bied.
Lichte verzorging, zoals hulp bij eten en drinken, persoonlijke hygiëne of de zorg aan bed. Ondersteuning van mantelzorg, met aandacht voor familie en naasten. Op welke manier dan ook: een goed gesprek, een luisterend oor of een stille aanwezigheid op de achtergrond. Het is heel fijn te zien hoe liefdevol en toegewijd jullie allemaal onze geliefde verzorgen en bijgestaan.
Bij u thuis
Veel mensen sterven het liefst in hun eigen omgeving. Onze thuisvrijwilligers ondersteunen de mantelzorgers, zodat zij even kunnen slapen, een boodschap kunnen doen of kunnen sporten. Veel mensen willen graag thuisblijven tot het einde, in een vertrouwde omgeving en omringd door hun naasten. Daarom komen onze vrijwilligers ook bij u thuis. Dit kan in alle plaatsen die tot de gemeenten Alphen aan den Rijn en Nieuwkoop behoren. Een hulpvraag thuis kan variëren van een paar dagdelen per week tot dagelijkse ondersteuning. Vaak kan dit al op korte termijn geregeld worden.
In de hospicewoning
Als het niet (meer) mogelijk is om thuis te blijven, kunt u gebruikmaken van één van onze hospicewoningen in Alphen aan den Rijn en Nieuwkoop. Wij beschikken in totaal over 8 kamers. Deze kamers zijn van alle gemakken voorzien en u kunt er uw eigen sfeer creëren. Bezoek is altijd welkom, zelfs om te overnachten.
Professioneel en meelevend zijn jullie allemaal. Altijd een vriendelijk woord, emotionele steun of juist een grap. Zij zijn in staat haar warmte en liefdevolle aandacht te geven in een mooie, rustige omgeving, omringd door allen die haar lief waren. Dat is geweldig en verdient een groot compliment!
In de hospicewoning delen wij de zorg met familie en vrienden en werken wij samen met professionele hulpverleners om 24-uurs zorg te bieden. Aan een verblijf in de hospicewoning zijn kosten verbonden, die in veel gevallen (deels) vergoed worden door de verzekeraar.
Hanteren wij een niet-rokenbeleid
Dit betekent dat er in en rondom de woningen nergens gerookt mag worden, noch door gasten of bezoekers, noch door medewerkers en vrijwilligers. Wij vinden het belangrijk om hier op voorhand duidelijk over te zijn, zodat onze gasten een bewuste keuze kunnen maken.
Eigen verantwoordelijkheid en regie nemen
Eigen verantwoordelijkheid en regie nemen: dat zijn echt termen van deze tijd. Vroeger zaten mensen veel meer in het keurslijf van hoe het moet en hoe het hoort. Dat zie je ook aan veel oudere gasten. Die willen weten wanneer het etenstijd is en zijn dan heel verrast als ik hun vraag wanneer zij zouden wíllen eten. Als een gast iets wel of juist niet wenst, proberen wij dat voor elkaar te krijgen. Het is zo leerzaam om daarbij niet uit te gaan van je eigen gedachten en oordelen, maar om te zien dat het ook heel anders kan. Het is goed zoals zij het doen, en wij zijn er om hen daarin tegemoet te komen. Dat is een boeiend, maar soms ook een lastig proces.
Het totaalplaatje
“Waar een goede vrijwilliger aan moet voldoen? Nou, ik denk dat het vooral belangrijk is dat je graag voor iemand anders wilt zorgen. Iedereen vult dat op z’n eigen manier in. Voor mij gaat het echt om het totaalplaatje.
Of ik nu de wijkverpleegkundige ondersteun bij de zorg, of een gesprek voer met de familie, of gewoon even aan bed zit of een boek voorlees: het is fijn om te zien dat mensen daar rustig van worden. En natuurlijk maken we soms nare dingen mee, maar dan worden we altijd prima opgevangen door de coördinatoren. Dit werk leert je om te relativeren: na mijn dienst mag ik de hospicewoning weer gezond verlaten, en daar ben ik iedere keer nog dankbaar voor.”
Laatste stukje leven
Probeer simpelweg te doen wat nodig is, en soms betekent dat dat je mensen juist láát. Niet iedereen vindt de nabijheid prettig, dus daar probeer ik mijn aandacht zo goed mogelijk op af te stemmen. De mensen die hier verblijven zijn ziek, maar zij hebben nog steeds een stukje leven. De vraag is hoe zij dat willen invullen. Waar de een de dood liever ontkent, kan de ander bijna over niets anders praten. Als vrijwilliger respecteer men dat, en dat geldt natuurlijk ook voor mijn houding naar de naasten. Degene die het ondergaat, voelt vaak dat het op is, maar degenen die ernaast staan kunnen daar soms reddeloos verdrietig over zijn. Daar heb men natuurlijk ook aandacht voor, en als zij liever in- en uitlopen zonder een woord, is dat ook goed. Het gaat om hen, niet om mij.”
Bijzondere kwaliteiten van de vrijwilliger
Accepteer en respecteer de ander zoals hij/zij is. Houd rekening met de grenzen die de ander aangeeft. Kom niet ongewenst te dichtbij (fysiek dan wel mentaal) en raak de ander niet aan als die dat niet wil. Maak geen ongewenste opmerkingen over iemands persoonlijk leven of uiterlijk. Gewoon” aardig zijn is een kleine moeite voor hun. Praat mét iemand en niet over iemand. Bespreek een probleem met de persoon in kwestie en probeer er samen uit te komen. Handel integer en altijd in het belang van de Hospicegroep en client.
Taken van de vrijwilliger
De essentie van het werk is ‘er voor een ander zijn’. Doet dat met zorg en aandacht, vanuit een grote betrokkenheid en empathie, met respect voor de wensen en gebruiken van de gasten en cliënten.
Beleving van vrijwilligers
Ze vinden het werk heel bijzonder om het te mogen doen. Er zijn ruim honderd en tien vrijwilligers aangesloten bij onze stichting. Eervol ook, dat je zo dichtbij iemand mag komen in het laatste stukje van iemands leven. Veel vrijwilligers ervaren dit als heel bijzonder; het geeft vaak veel voldoening en biedt zingeving in het werk. Je bent er voor iemand, al is het maar kort, en dat doe je met aandacht en respect. Als vrijwilliger kan men onze cliënten toch een beetje afleiding of verlichting bieden. Dat ze iets kunnen betekenen voor iemand die zich in zo’n moeilijke situatie bevindt, ervaren ze als zeer waardevol.
Dat geldt ook voor het bezoek, al is het heel wisselend wat familie en naasten van ons verwachten. In het algemeen vinden zij het fijn dat zij meer en andere aandacht aan hun dierbare kunnen besteden, omdat wij hier alle dagelijkse zorg uit handen kunnen nemen. De huiselijke sfeer en de persoonlijke aandacht zijn hun grootste kracht. Binnen de Hospicegroep vinden ze de samenwerking met elkaar erg fijn.
Het is prettig om weer onderdeel te zijn van een team en om daaraan een positieve bijdrage te leveren als een soort verbindende factor. Onze inzet is weliswaar vrijwillig, maar je moet de professionaliteit ervan niet onderschatten. Het is echt ‘werk’ voor een vrijwilliger en wat ik hier meemaak, is uniek.
Het biedt ook de kans om samen met anderen te werken aan een gemeenschappelijk doel, jouw sociale contacten te vergroten en persoonlijke talenten verder te ontplooien. Uit onderzoek blijkt dat naasten zeer tevreden zijn over de inzet van vrijwilligers. Als ze een rapportcijfer mogen geven, levert dat prachtige cijfers op!
Vrijwilligers in hospices krijgen gemiddeld maar liefst een 9,3 en vrijwilligers in de thuisondersteuning een 9,4! Het rapportcijfer van Theo is een 10.
Jij als vrijwilliger. Jij doet werk wat onbetaalbaar is. Het zijn engelen die gelukkig op deze aarde blijven en zich inzetten voor mensen die een levensverwachting hebben van nog maximaal drie maanden.