Regio – In de serie “pareltjes uit onze samenleving” geven wij aandacht aan bijzondere mensen, die veel voor de Nieuwkoopse gemeenschap betekenen. Zonder vrijwilligers kunnen verenigingen, clubs, stichtingen en genootschappen niet bestaan. Vrijwilligers kun je nooit genoeg hebben en gelukkig zijn er vele mensen, die zich in hun vrije tijd willen inzetten voor een ander. Zodra onze redacteur Theo Leliveld vindt dat er iemand meer in de schijnwerpers moet worden gezet plaatst de eindredactie het bijbehorende artikel…
Cees van Lith: Professie en sport
Van Lith verdiende zijn brood verdient als heier. Dit heeft hij vierenveertig jaar gedaan. Op zijn vijftiende jaar stond hij al op doel en deed dit bij Nieuwkoop en later ook bij Nic Boys en Zevenhoven. Op 38-jarige leeftijd is Van Lith gestopt, om daarna training te geven aan de jeugd van Altior en MMO.
Fascinatie van openbaar vervoer
Cees van Lith heeft een eigen busmuseum ter grootte van een garagebox. De Zevenhovenaar heeft zijn leven lang van alles verzameld dat te maken heeft met busvervoer. Deze verzameling mag nooit uit elkaar vallen.
In een jasje van Centraal Nederland tussen kaartjesautomaten kan men foto’s en logo’s van busbedrijven uit de regio, miniatuurbussen en tientallen chauffeurspetten vinden. De N.A.L. (Langhout) reed met bussen met een Gartner motor. Die klonk zo mooi met die harde slagen, verklaart Van Lith. Daarom vond ik dat zo’n mooie bus en ben ik blij met dit model. Ondanks zijn fascinatie voor het openbaar vervoer is Van Lith zelf overigens nooit buschauffeur geweest.
Het ontstaan van de liefde voor de bus
Van Lith had drie ooms, die allen buschauffeur waren. Ook zijn vader was buschauffeur bij Maarse en Kroon. Dan reed Cees vaak mee en op de eindhalte, als er even gewacht moest worden in Leiden of Woerden raapte hij de oude vervoersbewijzen op. Zo begon het eigenlijk, vele jaren terug.
Vooral van de destijds lokale busondernemingen Langhout (NAL) en Maarse & Kroon is veel te zien, maar er is ook genoeg materiaal van diverse andere busbedrijven uit heden en verleden. De titel “Hoogleraar in Streekvervoerskunde” is een eretitel, die hem laat glunderen.
Kunst van het verzamelen
Van Lith staat jaarlijks bij de Braderie van de Dorpsstraat in Nieuwveen. Ook bij Braderie Langeraar en nog vele andere Braderieën kun je Van Lith vinden met een stand met aandacht voor zijn verzameling. Eens in het jaar gaat Cees naar de verzamel- en ruilbeurs van de autobus Documentatie Vereniging waarvan hij lid is. Daar kocht hij onder meer wandborden van de KVVTO toerwagenrally.
Verzamelen dat zit in de familie, want zijn vrouw heeft twaalfhonderd Ernies van Sesamstraat in huis staan. Twee kleinkinderen worden de opvolgers van de familie van Lith.
“Hoe moeilijk het ook is, gewoon volhouden en gaan voor je passie!” Dat is Cees van Lith ten voeten uit.