Paradijs aan de plas

Papenveer – Wethouder Guus Elkhuizen nam vrijdag 16 oktober het ideeënboek ‘Paradijs aan de plas’ in ontvangst.

Het boek werd overhandigd door het bestuur van de coöperatieve Belangenvereniging Pardijsweg Noord-West (Natte Kant).

In het boek wordt beschreven hoe een tuindersgebied gaat transformeren naar een ‘Paradijs aan de Paradijsweg’. Deze gebiedsontwikkeling is een initiatief van de tuinders en de bewoners. Drie glastuinbouwbedrijven verplaatsen en bij andere tuinders wordt glas opgeruimd om ruimte te maken voor ruim 11 ha. natuur en water. Ook komen er wandel- en struinpaden met bruggetjes, bankjes en (aanleg)steigers. Daarnaast wordt er ruimte gemaakt voor prachtige woonkavels met een vaarverbinding naar de Langeraarse Plassen.

In een inrichtingsplan worden er afspraken gemaakt over het behoud, de aanleg en het beheer van de natuur. De voorzitter van de coöperatie Henry van Tol vertelt: “Het gebied is al prachtig, maar we willen er een echt Paradijs van maken. Door van tevoren afspraken goed vast te leggen, werken we met zijn allen aan een ‘Paradijs aan de Paradijsweg’!”

Wethouder Guus Elkhuizen beaamt de woorden van Henry van Tol. “Het doel van dit project is om dit samenlevingsinitiatief te laten slagen. Ruim 40 woningen komen in de plaats van verouderd glas. De samenleving wilde dit en is aan de slag gegaan de Langeraarse Plassen beter toegankelijk en leefbaarder te maken. Zowel de waterkwantiteit als de kwaliteit verbetert en het maakt het de waterkant beter zichtbaar en leefbaarder. Ik waardeer het initiatief van de coöperatie enorm. Het initiatief draagt bij aan het ‘vergroenen’ van onze gemeente.”