Papeneiland, recreatie- en watersporteiland

Langeraar – Een grootse opening laat door alle corona maatregelen nog even op zich wachten maar ondertussen kunnen wel alvast alle inwoners van dit prachtige eiland gaan genieten.

Burgemeester Robbert-Jan van Duijn en wethouder Antoinette Ingwersen waren enthousiast om afgelopen maandag het eiland officieel te openen. Wij spraken na afloop met de initiatiefnemers: Peter van Eijk en Jan van Tol.

“Het begon allemaal in de werkgroep Hoogheemraadschap van Rijnland, waar we samen inzitten. Vanuit de dorpsraad kwam de vraag, kan er niet een plek worden gerealiseerd waar inwoners aan de plas kunnen zitten. Peter en ik keken elkaar aan en zijn aan de slag gegaan en zo is het begonnen,” aldus Jan.

Peter: “Bij het maken van de plannen hebben we altijd in gedachten gehouden wie kunnen we blij maken en hoe kunnen we zoveel mogelijk doelgroepen tegemoetkomen. Het begon met een grasveld, maar is uitgebreid tot een ecologisch recreatie- en watersporteiland. Gaandeweg kwamen er steeds meer ideeën bij, een bankje voor fietsers, een zelfreinigend toilet voor onder andere wandelaars, ook toegankelijk voor invalide, voor de scouting een aanmeerplaats en clubterrein, trimtoestellen voor de sportvereniging en beachvolleybalveld voor de lokale vereniging en tevens voor jeugd en overige recreanten.”

Ook aan de natuur is gedacht. Bij het ontwerp van het eiland is gekozen voor een drijvende oever, zodat de vissen er onderdoor kunnen zwemen en de beplanting is afgesteld op de vogelsoorten die deze omgeving rijk is. “We zijn zeer tevreden over het resultaat. Het is zelfs nog mooier geworden, dan we eerst voor ogen hadden,” aldus Jan.

De initiatiefnemers hebben de afgelopen periode fijn samengewerkt met de gemeente en dat kan wethouder Antoinette Ingwersen beamen: “Dit enorme sympathieke idee heeft geleid tot een prachtig resultaat. Het heeft veel meerwaarde voor de omgeving en ik vind het geweldig dat er nu veel meer mensen van en op de Langeraarse plassen kunnen gaan genieten. Wij hebben als gemeente graag bijgedragen aan dit mooie initiatief.”