Geschiedenis

Van piraat Disco Henkie tot RTV Hollands Midden: “25 jaar succesvol in Hollands Midden”

ges7Disco Henkie kwam bij kennissen die een piratenzender hadden, Henk vond dat gelijk al leuk en ging toen al achter de microfoon zitten om een programma te presenteren. Hij deed dat in het begin bij diverse piratenstations. Omdat je toch afhankelijk bent van anderen besloot hij na twee jaar zelf een piratenzender aan te schaffen.

ges14Dat niet zonder succes. Binnen de kortste keren waren Disco Henkie & Lady een begrip in Ter Aar en omstreken. Na 2 jaar kwam er een inval en werden alle spullen om radio te maken, in beslag genomen. Maar van diverse kanten kreeg hij hulp om weer de benodigde apparatuur aan te schaffen. Tot zeven keer toe heeft de RCD een inval gedaan bij Disco Henkie en alle platen en apparatuur in beslag genomen. Ook heeft hij diverse keren kennis gemaakt met de rechter. Henk dreigde zelfs kennis te maken met de gevangenis, maar dat had hij helemaal geen zin in.

Hij is toen naar de gemeente Ter Aar gegaan om de mogelijkheden te bespreken van een Lokale Omroep. Dat ging niet zonder problemen, met hulp van diverse mensen werd na een half jaar de stichting LOT opgericht en kregen de plannen vaste vormen.

Legaal:

In het najaar van 1989 kreeg men de fel begeerde vergunning om voor 5 jaar te gaan uitzenden als lokale omroep.

ges2In het begin werd er nog maar 3 dagen per week uitgezonden. Maar dat werden er gauw meer. Op 1 januari 1993 begon men 24 uur per dag uit te zenden. Naast de gepresenteerde programmas startte men met zelfgemaakte nonstop programmas. Het blijkt dat heel veel mensen in de nacht naar de radio luisteren, bijv. mensen die in de nachtdienst zitten of mensen die maar enkele uren slaap nodig hebben. Men kon de radio nu dag en nacht op de 107.4 FM laten staan, om van de LOT muziek te kunnen genieten.

In het jaar 1994 werd de LOT ook op de kabel aangesloten, zodat in de hele gemeente Ter Aar de LOT op de kabel is te ontvangen op de 103.4 FM. Nu brengt de LOT elke week heel veel gepresenteerde programmas. Vooral de laatste jaren begint de LOT steeds meer een volwaardige omroep te worden. Een ruim aanbod aan programmas en het Hollandse lied zijn de schakel van het grote succes in onze regio!

10 jarig bestaan:

Sinds eind 1995 zend de LOT reclame boodschappen uit en vele bedrijven en middenstanders hebben inmiddels het nut van reclame op de lokale omroep ondervonden. Het werd voor de LOT daardoor mogelijk meer professionele apparatuur aan te schaffen. Tijdens het 10 jarig bestaan van Radio LOT heeft de omroep apparatuur gehad om op lokatie te gaan uitzenden. Dus is het mogelijk om voetbalverslagen live uit te zenden, maar ook andere grote evenementen in de regio! De omroep heeft sinds het begin vele donateurs die de omroep een warm hart toe dragen. Daarmee kan de omroep jaarlijk een aantal grote kosten dekken!

Kabelkrant:

ges24Sinds 2004 is de omroep gestart met het maken van een eigen kabelkrant (LOT TV). Hierop is dagelijk veel regionaal nieuws te lezen. Maar ook gemeentenieuws en verenigingsnieuws.

Vanaf 2005 is Radio LOT ook de lokale omroep voor de inwoners van Liemeer en Nieuwkoop, twee buurtgemeentes van Ter Aar Een groot aantal vrijwilligers maakt het mogelijk de luisteraars dagelijks veel luisterplezier te bieden. Daar is de LOT nog steeds het meest trots op! U ziet het wat er kan gebeuren als je als zendpiraat start…. zomaar een grote omroep met 24 uur per dag Nederlandstalig! Radio LOT is meer dan alleen een lokale omroep die de plaatselijke gebeurtenissen verslaat en muziek draait. De gezelligheid en de luisteraar is een belangrijk onderdeel van de lokale omroep. Niet alleen voor het aanvragen van een verzoekplaatje, maar de LOT besteed veel aandacht aan mensen die alleen zijn of door ziekte steun nodig hebben. Het is geen uitzondering dat luisteraars elkaar al jaren via de radio kennen en elkaar de groeten doen maar elkaar nog nooit gezien hebben. Of door de LOT zeer goede vrienden zijn geworden.

Luisteraars die door ziekte geveld zijn worden opgepept door kaarten die zij van andere luisteraars toegestuurd krijgen. De luisteraars komen niet alleen uit Ter Aar maar ook uit de wijde omgeving. In Alphen aan den Rijn zitten ook veel trouwe luisteraars, maar ook in Leiden, Boskoop, Zegveld, Mijdrecht, Aalsmeer, Nieuwkoop, Hazerswoude, Zwammerdam, Nieuwveen, Zevenhoven en Leimuiden.

Lintje:

lintje1In de krant van vrijdag 28 april 2006 stond geschreven, dat de lezers vonden, dat Disco Henkie en Lady een lintje verdienen. Lezers mochten reageren op de vraag, wie volgens u een lintje verdienden, maar deze nog nooit had ontvangen. Heel verrassend voor onze omroep, kwamen Disco Henkie en Lady uit de bus rollen voor Ter Aar! Wij kunnen u melden dat we bijzonder trots zijn, omdat dit door de bevolking is verkozen. Ondanks dat dit niet een koninklijke onderscheiding opleverde, is de waardering, als zeer bijzonder ervaren! Want het publiek heeft hier voor gekozen. Disco Henkie en Lady danken u hartelijk en zullen ook in de toekomst u graag van dienst blijven!

RTV Hollands Midden:

In 2007 werden de gemeentes Ter Aar, Liemeer en Nieuwkoop samengevoegd tot één Nieuwkoop. De LOT moest opnieuw zijn vergunning aanvragen. Na een moeizame tijd werd door de gemeenteraad toch Radio LOT voorgedragen aan de Commissariaat van de Media. Deze heeft wederom de vergunning weer voor 5 jaar gegeven. De LOT heeft in een convenant mede besloten dat de naam gewijzigd zou worden. Sinds 1 januari 2008 is LOT in een nieuwe fase van haar bestaan beland. Vanaf toen heet de omroep RTV Hollands Midden.

24 uur per dag de Gezelligste van de Regio!