Regio – De nieuwe regelingen voor wat betreft promotie en degradatie in het amateurvoetbal zijn vandaag bekendgemaakt. Het is stevige kost voor de clubs, want de door de bond beoogde piramide moet gestalte gaan krijgen. Hierdoor is met name handhaven in de huidige klasse een flinke uitdaging geworden.
De aanleiding voor dit besluit
Op 18 juni jl. heeft de ledenraad besloten tot een aantal veranderingen in de voetbalpiramide van de standaardteams mannen. De belangrijkste veranderingen zijn dat de (sub)top van de piramide in de komende seizoenen smaller wordt gemaakt en dat de teams die uitkomen in de derde divisie, de nieuwe vierde divisie én de eerste klasse vanaf het seizoen 2023/’24 gemengd worden ingedeeld.
Door deze veranderingen ontstaan er in de (sub)top sterkere competities met kleinere krachtsverschillen en ontstaat er een betere aansluiting tussen de eerste klasse en de nieuwe vierde divisie. In de lagere klassen ontstaan competities met kleinere reisafstanden en meer derby’s.
Eerste klasse B en C
De kampioen promoveert naar de vierde divisie.
De periodekampioenen spelen samen met de periodekampioenen van de 1e klassen A, D, E en F alsmede de herkansingselftallen van de 4e divisie A en B voor twee plaatsen in de 4e divisie. Voor de nacompetitie tussen 4e divisie en 1e klasse en de van toepassing zijnde bepalingen wordt verwezen naar de landelijk gepubliceerde promotie/degradatie regeling.
De nummers 10 en 11 spelen met de periodekampioenen van de 2e klassen D, E en F volgens een hiervoor vastgesteld schema wedstrijden in het kader van de nacompetitie voor twee plaatsen in de 1e klasse.
De nummers 12, 13 en 14 degraderen naar de 2e klasse van het zaterdagvoetbal.
Tweede klasse D t/m F
De kampioenen promoveren naar de 1e klasse.
De periodekampioenen spelen volgens een hiervoor vastgesteld schema samen met de nummers 10 en 11 van de 1e klasse A promotie-/degradatiewedstrijden voor twee plaatsen in de 1e klasse.
De nummers 9, 10 en 11 uit 2e klasse D, E en F spelen volgens een hiervoor vastgesteld schema samen met de periodekampioenen van de 3e klasse A t/m D een nacompetitie voor twee plaatsen in de 2e klasse van het zaterdagvoetbal.
De nummers 12 en 13 uit de 2e klasse F, de nummers 12, 13 en 14 uit de 2e klasse D en E degraderen naar de 3e klasse van het zaterdagvoetbal.
Derde klasse A t/m D
De kampioenen promoveren naar de 2e klasse van het zaterdagvoetbal. De periodekampioenen spelen volgens een hiervoor vastgesteld schema samen met de nummers 9,10 en 11 van de 2e klasse D, E en F een nacompetitie voor twee plaatsen in de 2e klasse van het zaterdagvoetbal.
De nummers 9, 10 en 11 spelen volgens een vastgesteld schema samen met de periodekampioenen van de 4e klassen een nacompetitie voor vijf plaatsen in de 3e klasse van het zaterdagvoetbal.
De nummers 12 en 13 uit de 3e klasse B en de nummers 12,13 en 14 uit de 3e klasse A, C en D degraderen naar de 4e klasse van het zaterdagvoetbal. 4e klasse A t/m F
Vierde klasse A t/m F
De kampioenen promoveren naar de 3e klasse van het zaterdagvoetbal.
De periodekampioenen van de 4e klasse A t/m F spelen volgens een vastgesteld schema samen met de herkansers van de 3e klassen voor vijf plaatsen in de 3e klasse van het zaterdagvoetbal.
De nummers 10 en 11 spelen volgens een vastgesteld schema samen met de periodekampioenen van de 4e klassen een nacompetitie voor zes plaatsen in de 4e klasse van het zaterdagvoetbal.
De nummers 12, 13 en 14 uit de 4e klasse A t/m F degraderen naar de 5e klasse van het zaterdagvoetbal.
5e klasse A t/m C
De kampioenen promoveren naar de 4e klasse van het zaterdagvoetbal.
De periodekampioenen van de 5e klasse A, B en C spelen volgens een vastgesteld schema samen met de herkansers van de 4e klassen voor zes plaatsen in de 4e klasse van het zaterdagvoetbal.
Hoe zien de klassen er in de toekomst uit?
Niveau Aantal poules seizoen 2022/’23 Aantal poules seizoen 2024/’25
Eerste klasse 11 8
Tweede klasse 22 16
Derde klasse 43 32
Vierde klasse 60 57*
Vijfde klasse 31 50*