Nieuw: Veteranenboek Nieuwkoop

Nieuwkoop – Journalist Joep Derksen overhandigde donderdag 3 mei het eerste exemplaar van het boek “Veteranen uit de gemeente Nieuwkoop” aan burgemeester Frans Buijserd.

Frans Buijserd (links) ontvangt het boek van Joep Derksen

Voor het boek zijn 23 veteranen uit de gemeente geïnterviewd. De geïnterviewde veteranen zijn actief geweest in talloze oorlogen en vredesmissies; van de tweede wereldoorlog tot en met de uitzendingen naar Mali. Het gaat om 22 mannen en één vrouw, bekende namen zijn o.a. die van Rik van Trigt, Theo v.d. Helder, René Bocxe en Cees Wout.

Joep Derksen van de stichting Zinsnede heeft hen allemaal persoonlijk gesproken en hun verhalen vereeuwigd in dit boek. Zonder uitzondering hebben de 23 veteranen openhartig verteld over hun belevenissen, twijfels en inzichten van hun uitzendingen. En hoe hun verblijf in verre landen als Nederlands-Indië, Nieuw Guinea, Libanon, Israël, Joegoslavië, Afghanistan, Irak en Mali is geweest.

Burgemeester Buijserd zei blij te zijn dat het boek er is. ‘Je maakt duidelijk wat een veteraan eigenlijk is en wat hij of zij heeft gedaan. Belangrijk is ook dat je uitlegt wat het voor betrokkenen heeft betekend. Het zijn stukjes geschiedenis, die ineens heel toegankelijk worden.’

Buijserd zei verder dat het boek makkelijk en prettig leesbaar is, ondanks de heftigheid van sommige verhalen.

Joep Derksen legde zelf nog uit dat de stichting Zinsnede wordt bestuurd door voorzitter Teuntje van Delft, penningmeester Jan Willem Mijnlieff en hemzelf. In de Bollenstreek is al eerder een veteranenboek Lisse uitgegeven. Het Nieuwkoopse veteranenboek is mede dankzij financiële bijdragen van de gemeente en diverse fondsen en sponsors voor de prijs van 12,50 euro te koop bij o.a. de Primera.