Met Open Blik als de brandweer

Ter Aar – Op woensdagavond 3 april waren er diverse gasten van de brandweer Nieuwveen.

Rob Rehorst, Giel en Scott Koolemans vertellen ronduit over hun vak, want ondanks dat het een vrijwilligersorganisatie is, is dat het wel degelijk.

Door de regel- en wetgeving is het werk van de brandweer de laatste jaren enorm toegenomen. Men komt in actie als mens en dier in nood verkeren. Denk dan bijvoorbeeld aan dieren te water of brand in stallen. Ook hulp bij verkeersongelukken wordt geboden zoals het ontzetten van objecten waarin mensen knel zitten. In samenwerking met de overige hulpdiensten worden acties uitgezet volgens het kijken-denken-doen principe.

Om meer bekendheid te geven aan de naam van de brandweer is men op Koningsdag fysiek aanwezig, net als bij de koningsspelen. Op lagere scholen worden er EHBO-lessen gegeven aan de onderbouw en worden organisaties omgeturnd tot BHV-organisatie.

Rob vertelde dat hij met ondernemers bezig is of zij bereid zijn om medewerkers beschikbaar durven te stellen om zich bij de brandweer aan te sluiten. Uiteraard heeft dat gevolgen voor het bedrijf als mensen zich hierbij aansluiten, maar dat weegt niet op tegen de voordelen, volgens Rehorst. Scott legde uit dat de minimale leeftijd achttien jaar is en de brandweer toegankelijk is voor zowel dames als heren, mits men de toetsen hiervoor weet te behalen. Zelf is de jongeling werkzaam op Eindhoven Airport.

Giel zit al tweeëndertig jaar bij de brandweer en dus gepokt en gemazeld. Zelf leidt hij mensen op van Manschap A tot bevelvoerder. Ook in bedrijven en instellingen zet Koolemans zich in om mensen op te leiden. Het eerste waarvoor men moet zorgen is de eigen veiligheid en handelen volgens het kijken-denken-doen principe. Naarmate de jaren verstrijken wordt het relativeringsvermogen groter en worden sommige ervaringen overgelaten aan de jongere leden van het korps.

Zo vloog het uur om als de spreekwoordelijke brandweer en zat de uitzending er alweer op. Over vier weken is er een nieuwe Met Open Blik, om precies te zijn op 1 mei om 19.00 uur.
Wie dan de gasten zijn hoort u via 107.4 FM in de ether, 103.4 FM op de kabel, ZIGGO DTV kanaal 43 (kabelkrant) en kanaal 918 (radiokanaal) en natuurlijk via de website www.rtvhollandsmidden.nl. Graag tot dan!

Meer over: ,