Meedenken over nieuw monumentenbeleid

Nieuwkoop – Het monumentenbeleid van de gemeente Nieuwkoop wordt aangepast. Om het nieuwe monumentenbeleid zoveel mogelijk aan te laten sluiten bij verwachtingen en wensen van eigenaren van deze panden, waren er in november twee bijeenkomsten.

Burgemeester Frans Buijserd: “De afgelopen tijd zijn er best wat veranderingen geweest op het gebied van monumenten. Zo zijn we recent aangesloten bij de stichting Dorp, Stad en Land*. Ook is een aantal panden geselecteerd die we in 2019 als nieuw monument gaan aanwijzen. Er zijn dus best wat veranderingen en daar past een aangepast beleid bij.”

Eigenaren van monumentale panden konden met medewerkers van de gemeente in gesprek over subsidie, ruimte, dienstverlening en duurzaamheid. Tijdens de informele gesprekken werd ingegaan op verbeteringen in de dienstverlening, verschillende soorten subsidie en mogelijkheden om een monumentaal pand energiezuiniger te maken. Met alle input gaan medewerkers van de gemeente aan de slag om het beleid aan te passen. Naar verwachting is het nieuwe beleid begin 2019 klaar.

*Stichting Dorp, Stad en Land is een partner van gemeenten en adviseert, onderzoekt en inspireert op het gebied van landschap, stedenbouw, architectuur en cultureel erfgoed