Manuele therapie effectief bij chronische lage rugpijn

Nieuwkoop – Veel Nederlanders hebben chronische lage rugpijn en soms duren deze klachten zelfs langer dan 3 maanden. Manuele therapie blijkt een effectieve behandeling van deze klachten.


Lage rugklachten zijn in Europa zelfs de belangrijkste oorzaak van ziekteverzuim en vervroegd pensioen. Daarnaast leiden lage rugklachten ook tot overmatig gebruik van pijnstillende medicatie. Iets waartegen minister Bruins van Volksgezondheid zich onlangs nog fel heeft uitgesproken.
Effectieve behandelmethoden, zoals manuele therapie, kunnen deze klachten vaak snel verhelpen. Dit blijkt uit een recente literatuurstudie van Sidney Rubinstein, universitair hoofddocent aan de Vrije Universiteit. Inmiddels zijn de resultaten van dit wetenschappelijk onderzoek gepubliceerd in het toonaangevende vakblad BMJ (British Medical Journal).
Uit het onderzoek blijkt dat manipulatie en mobilisatie van de wervelkolom, naast oefentherapie, een zinvolle en veilige behandeling is voor mensen met chronische lage rugpijn.
Deze nieuwe bevindingen sluiten mooi aan bij de behandelmethode voor lage rugpijn “Back to Move” bij ons Centrum voor bewegen en gezondheid in Nieuwkoop.
Deze methode biedt een mix van diverse behandelingen en soorten begeleiding. De therapeut gaat samen met u op zoek naar wat voor u het meest effectief is. Dat is afhankelijk van uw persoonlijke situatie, doelen en wensen. Naast individuele behandelingen fysiotherapie of manuele therapie kan de behandeling bestaan uit oefeningen, groepstrainingen, voorlichting, adviezen, of coaching met betrekking tot het juiste gebruik van uw rug. Alles is erop gericht om de belastbaarheid (wat uw lichaam aankan) af te stemmen op de belasting (wat u van uw lichaam vraagt).
Binnen ons Centrum wordt in dit kader samengewerkt tussen de manueel therapeuten, de sportfysiotherapeuten en de psychosomatische fysiotherapeuten voor een zo optimaal mogelijk resultaat.
Meer weten? Neem contact op met het Centrum, Vijverhof 1 te Nieuwkoop via tel: 0172 575261.