Loden leidingen en drinkwater

Regio – Te veel lood is schadelijk voor de gezondheid.

Door slijtage en ouderdom van loden leidingen komen er kleine looddeeltjes in uw kraanwater. Daarom adviseert de Gezondheidsraad huiseigenaren om loden waterleidingen te vervangen.
Tegenwoordig zijn waterleidingen gemaakt van koper of kunststof, maar in panden en installaties gebouwd vóór 1960 kunnen nog loden leidingen voorkomen. Eind 2019 bleek dat in maximaal 200.000 woningen in Nederland nog loden leidingen zitten.
Te veel lood is schadelijk
Uit onderzoek blijkt dat een teveel aan lood een negatieve invloed kan hebben op de ontwikkeling van hersenen en het zenuwstelsel van ongeboren en jonge kinderen tot en met 7 jaar. Bij volwassenen kan een teveel aan lood leiden tot een hogere bloeddruk en nierproblemen.
Hoe herkent u loden waterleidingen?
1. Een loden waterleiding in huis is vrij eenvoudig op twee manieren te herkennen:
Een loden leiding maakt een dof geluid als u erop tikt met een stuk metaal.
Zoek in huis waar de watermeter zit (meestal in de meterkast). Aan beide kanten van de watermeter loopt de waterleiding. Tik er met een lepel op. Als u een dof geluid hoort weet u dat u met lood te maken heeft.
2. Let op zilverkleurige leidingen. Loden leidingen zijn in principe dof grijs van kleur. Als u er echter met een schuurpapiertje overheen gaat, zal deze zilverkleurig worden.
Ook kunt u het water uit de kraan zelf testen op aanwezigheid van lood via www.loodinwatertesten.nl