Lezing Limes en Linie

Nieuwkoop – Jan van Es houdt op donderdag 11 oktober een lezing in Theater Kaleidoskoop Nieuwkoop. De lezing: 11 oktober 20.00 uur: Limes en Linie: verdedigingslinies in het Groene Hart

Fort Wierickeringschans

In zijn lezing gaat Jan van Es nader in op het ontstaan, functie en werking van de verschillende verdedigingslinies in Het Groene Hart. De Romeinen legden er een deel van hun limes aan, de gordel van forten en versterkingen die de noord- en oostgrens van hun rijk beveiligde. Resten hiervan zijn sinds de jaren zeventig regelmatig opgegraven en bieden een steeds gedetailleerder beeld van het leven rond deze verdedigingsgordel.
Na een periode van machtsvacuüm werd het Groene Hart opnieuw bevochten. Nu waren het de graven van Holland en de bisschoppen van Utrecht die hun positie zo stevig mogelijk wilden vestigen en verdedigen. Langs de Hollands-Utrechtse grens werd een verdedigingsgordel ontworpen, van Muiden tot Gorinchem. Met name tijdens het ‘Rampjaar’ 1672 is de linie stevig aangepast en nog tot het einde van de 18e eeuw is aan de linie gewerkt. In de 19e en zelfs de 20e eeuw werd het water nog volop voor de verdediging gebruikt. Ook die ontwikkelingen komen in de lezing aan bod.

Jan van Es studeerde geschiedenis aan de Vrije Universiteit. Hij werkte in het voortgezet onderwijs en in de journalistiek. Hij heeft talrijke publicaties op zijn naam, waaronder “Limes en linie,” twintig eeuwen verdedigingswerken tussen de Oude Rijn en de Hollandsche IJssel en “Grenswater,” geschiedenis van het Groot-Waterschap van Woerden en hij was een van de auteurs van de “Kleine Geschiedenis van het Groene Hart.”

De presentatie in de Kaleidoskoop duurt, inclusief pauze, ruim anderhalf uur.
Het Historisch Genootschap nodigt u van harte uit voor deze boeiende lezing.
Toegang € 5,- leden gratis.