Let op in het Argonnepark!

Ter Aar – In het Argonnepark in Ter Aar zijn bij het nemen van watermonsters bacteriën aangetroffen. Deze bacteriën kunnen de ziekte van Weil veroorzaken bij mensen en dieren.

De bacteriën komen voor bij ratten. Via de urine van ratten kunnen de bacteriën in aarde, riool en oppervlaktewater (zoals sloten en plassen) terecht komen.
U loopt als bezoeker van het Argonnepark een kleine kans om de ziekte op te lopen als u:
*Direct contact heeft of heeft gehad met het oppervlaktewater in het Argonnepark
* Direct contact heeft of heeft gehad met levende of dode ratten/knaagdieren in het Argonnepark
De bacterie kan via wondjes of via de ogen, neus of mond in het lichaam komen.
De gemeente Nieuwkoop neemt dit erg serieus en heeft hier direct actie op ondernomen en contact gezocht met de Regionale Dienst Openbare Gezondheid (RDOG). Op basis van de adviezen van RDOG deskundigen nemen ze een aantal maatregelen, hierover leest u meer in dit bericht.
Welke klachten geeft de ziekte van Weil?
Klachten ontstaan meestal 7 tot 12 dagen (maximaal 30 dagen) na het contact met het water. De klachten kunnen bestaan uit plotseling hoge koorts (39-40 graden), koude rillingen, buikpijn, braken, spierpijn (vooral in de kuiten), hevige hoofdpijn.
Er is geen inenting om de ziekte te voorkomen.
Wat kunt u doen?
*Vermijd contact met het water in het Argonnepark.
*Als u direct contact heeft gehad met het oppervlaktewater in het Argonnepark en u heeft last van bovenstaande klachten, neem dan contact op met uw eigen huisarts.
*Als uw hond in contact is geweest met het oppervlaktewater van het Argonnepark en ziek wordt, neem dan contact op met uw dierenarts. Er is een inenting voor  honden en de meeste honden worden standaard ingeënt, maar als u daarover twijfelt is het verstandig om uw dierenarts hierover te raadplegen.
Hoe wordt de ziekte van Weil behandeld?
De ziekte wordt behandeld met medicijnen. Soms is opname in een ziekenhuis nodig. Mensen worden meestal na enkele weken weer helemaal beter. Iemand kan zich nog enkele maanden moe voelen.
Wat doet de gemeente?
De speelplaats in het Argonnepark wordt met hekken afgesloten.
*Ze plaatsen waarschuwingsborden bij de ingangen van het Argonnepark en het water.
*Ze gaan na in hoeverre er sprake is van ratten in het Argonnepark en bestrijden de ratten.
De prullenbakken in het Argonnepark worden afgesloten.