Leer koekeloeren’

…aldus een nieuwe radiospot van Wakker Dier. In een cursus leer je nu om eens echt goed naar koeien te kijken. Nou, is dat even interessant, een beetje kennis bijspijkeren is nooit verkeerd, dus dat gaan we eens doen….
Leer koekeloeren. Wat zie ik?! Koeien buiten die het goed hebben, gezond zijn en hun dagelijkse ding doen. Ik moet nogal speuren om de ‘dieren die het zwaar te verduren hebben’ er uit te kunnen vissen…
En ik heb ook nog niet eerder gehoord dat koeien, gefokt op een hoge melkproductie, grote uiers zouden hebben waardoor ze kreupel raken. Hé, dus elke oude koe met een iets wat groter uier zou dus kreupel moeten lopen… hm. Dan moeten ze te vinden zijn, toch? Flink speuren dus in de weide! Maar ja, waarnaar?! Tja. Maar ja, ik ben ook maar een boerenzoon hé, wat weten die er ook van…
Volgens Anne Hilhorst worden koeien hun leven lang gesloopt. De gemiddelde productie ligt op 36.000 liter melk. Nou, ik weet het niet… maar ik zie hier in NL anders alleen maar groene weides met een koe die inderdaad melk kan geven. Zonder gemekker, slag of stoot. Niet omdat zij het enkel moet maar omdat zij het kán. En het daarom ook gewoon doet!
Mocht het een keertje toch niet helemaal vlotten? Dan is daar de boer met ziektekennis om in te grijpen waar nodig. Direct en a la minute en niet na tig keer doorverbonden te worden middels de bekende telefoonlijn van de huisarts. Of heeft bent u zelf nooit eens ziek geweest en dat u de doc nodig had…? Nee. Allemaal korte lijnen. En waarom?
Omdat de boer alles in de strijd gooit om haar te hebben en te houden zoals hoe zij er nu bij staat. Of ligt. Op en top gezond. Levendig. Dus inderdaad, leer eens echt koekeloeren!
Stappenplan
Hoe gaat dat nou in z’n werk, dat koekeloeren?
☆ Neem de fiets en ga het platteland eens op.
☆ Al snel zul je ze zien, kuddes koeien die de velden her en der bevolken.
☆ Rustig wandelend over plattelandsweggetjes, klompenpaden, fietspaden of over dijken kun je er vlak bij in de buurt komen.
☆ Als jij rustig blijft, zullen koeien je af en toe eens nieuwsgierig aankijken. Een paar heffen de kop omhoog, oren gespitst naar jou kant. Als je geluk hebt komt een jong vaarsje enthousiast naar het draad toe om jou nader te bekijken. Anderen grazen onvermoeid verder. Hoezo gesloopt en kreupel?
☆ Terwijl een buizerd hoog in de lucht boven je hoofd rondjes zweeft, de zwaluwen al kwetterend af en aan vliegen en het zonnetje fijn schijnt geeft dit een euforisch gevoel. Echt!
☆ Probeer het eens!
Ps. Joh, ik kan er misschien nog wel eens een serieuze business van maken om alle fake berichten van WD aan te pakken, om te buigen en naar buiten te brengen als zijnde vaak klinkklare duimzuigerij. Heb er onderhand een dagtaak aan… maar geen nood, we strijden voor het goede doel!