Ter Aar – Dennis Sassen uit Ter Aar werd Nederlands kampioen biljarten in 2014. Hij heeft het biljarten geleerd van zijn vader. Sassen speelde eind maart 2014 mee om het Nederlands kampioenschap Libre klein in de eerste klasse. Zijn laatste partij in deze biljart driedaagse was een heel bijzondere. Hij speelde de hoogste serie (108 caramboles) in de kortste partij (4 beurten). Het voelde meteen al als goed. Dennis zal nooit de opvolger worden van Dick Jaspers, de huidige nummer één van Nederland. Dan moet je minstens vier, vijf uur per dag spelen. Maar talent heeft-ie zeker!’
Rokerige kroeg
Bij veel mensen roept de biljartsport nog steeds het beeld op van een rokerige kroeg, met een paar oudere heren rond het groene laken. Of van de fluisterende commentaarstem van Ben de Graaf die een wereldpartij van Raymond Ceulemans, Rini van Bracht of Christ van der Smissen begeleidt.
De vereniging
Biljartvereniging De Plas is al sinds 1947 actief en behoort met haar 140 leden tot de grotere clubs. Natuurlijk is het aantal vijftigplussers groot, maar er zijn ook enkele dames lid en de jongste van allemaal is negen jaar. Er wordt intern goed nagedacht over hoe de vereniging wat meer biljarters rond de tafel kan krijgen en vooral ook jonge leden kan interesseren voor de sport.
Ook de Koninklijke Nederlandse Biljartbond probeert de sigarenlucht van de sport af te krijgen door nieuwe, aantrekkelijke biljartvarianten te introduceren. Het rookvrije clublokaal van De Plas, met een gezellige bar en vier biljarttafels, is de meeste middagen en avonden geopend, behalve op zondag. Voorzitter is Petra Lips van de club De Plas, ze is heel gedreven voor haar biljartsport. De club De Plas gaat elk jaar naar biljarttempel van oud-wereldkampioen Raymond Ceulemans in het Belgische Lier.
Dennis Sassen is familie van Jens Toornstra. Dennis is van Libre klein overgestapt naar spelsoort: driebanden klein B1-B2. Zijn resultaten – seizoen 2019-2020, Aanvang moy:0.851 Hoogste serie: 13
Sport voor oude mannen?
Het aantal oudere recreatieve biljarters in Nederland is aanzienlijk. Voor hen worden er ook landelijke finales en kampioenschappen georganiseerd. Naar mijn mening is de carambole biljartsport bezig met een dalende lijn, gelet op publieke en mediale belangstelling, verminderde belangstelling vanuit de jeugd. De van oudsher bekende caramboledisciplines, zoals bandstoten en kaderspelen verliezen terrein.
De sportprogramma’s op televisie kiezen voor volkssporten, zoals voetbal, wielrennen en schaatsen. Het is niet anders! Laten we er, zo lang het ons gegeven is, het beste van maken en genieten van de biljartsport als individu of als clublid. Niets is voor eeuwig. Tijden veranderen.
Wat niet verandert is dat het een geweldige sport is.