Regio – Als trainer/coach wil je het liefst overal controle over houden. Je hebt een visie en maakt dan samen met anderen plannen over hoe je die visie overbrengt op je spelers via trainingen, besprekingen, analyses en andere hulpmiddelen. Eén van de mooiste aspecten van het vak is als er wedstrijden zijn en dit allemaal uitkomt. Ook op de trainingen kan een coach daar enorm van genieten.
Invloed van een trainer
Echter heb je ook te maken met factoren die je niet helemaal in de hand hebt, zoals de tegenstander, de weersomstandigheden, de toestand van het veld, heel soms de scheidsrechter en een enkele keer iemand uit je eigen spelersgroep die onverklaarbare fouten of keuzes maakt. Voor de voetballiefhebbers maakt dit het spel juist zo mooi, die onvoorspelbaarheid, maar voor de meeste trainers is het de lastigste factor.
De taak als trainer is dan ook vooral om die onvoorspelbaarheid zo klein mogelijk te laten zijn. Als trainer weet je echter ook dat je soms wat geluk nodig hebt of wat pech kunt hebben en daar moet je wel mee kunnen leven , als je er maar alles aan gedaan hebt. Veel trainers denken dat ze weer een stukje sterker en uitgebalanceerder zijn dan een jaartje geleden ook omdat hun spelers een jaartje meer in de benen hebben. In dat jaar zijn ze gedwongen sneller te handelen, beter vrij te lopen, op een hoger niveau te denken etc.
Daarnaast is het grootste gedeelte van de selectie nu alweer een jaar langer bij elkaar waardoor er meer automatismen zijn ontstaan en je niet elk seizoen bijna opnieuw moet beginnen maar juist steeds meer kunt aanscherpen in de details. Het beleid van club om te komen tot langduriger samenwerking met spelers is duidelijk vaak een succes gebleken, als men maar hard blijft werken. Daarnaast geeft dit ook een veel betere binding met de club.
Zij hoeven niet te wennen aan een karrenvracht aan nieuwe spelers die dan na een jaar vaak ook weer verdwenen zijn, wat ook zelden tot succes leidt, of ze moeten extra kwaliteiten bezitten.
Flow
Als je erin zit, lijkt alles vanzelf te gaan, veel van wat je doet lukt en datgene wat misgaat heeft geen gevolgen voor het resultaat. Je kunt bijna niet wachten tot de volgende wedstrijd want bijna niks is leuker dan winnen in de sport. In zo’n periode van successen is er altijd het gevaar dat je als trainer en spelers wat te veel in je eigen succes gaat geloven want niets menselijks is ons vreemd. Zeker als je voortdurend gevraagd wordt wanneer je denkt kampioen te worden en hoe je denkt over een klasse hoger of daar klaar voor bent als ploeg. Veel trainers en spelers zeggen dan steeds dat ze daar nog niet mee bezig zijn en dat het seizoen nog lang is. Alle clichés worden dan uit de kast gehaald. Niet omdat we zo bescheiden zijn of omdat we niet genoeg vertrouwen in een groep hebben, maar omdat ze ook echt denken dat het nog een zwaar seizoen zal zijn. Noem het realiteitszin.
Kleine stapjes
Als trainer ben je dan vooral bezig om te bedenken waar je nog winst kunt halen in de wetenschap dat je als team en als staf steeds harder zal moeten werken voor steeds kleinere vooruitgang. En het feit dat we die winst willen halen met vaak aantrekkelijk voetbal, maakt de uitdaging nog groter.
Verdedigen is nu eenmaal makkelijker dan aanvallen en goed op elkaar afgestemd positiespel is vaak riskanter en vergt veel meer training dan de boel gesloten houden, de bal naar voren trappen en gokken op de individuele klasse van een aantal spelers. Uiteindelijk gaat het erom dat je juist in een periode van tegenslag weer de rug recht en blijft volharden in waar je mee bezig bent. Meestal word je daarvoor beloond, al is daar in de sport geen garantie voor..
Vooral genieten
Maar de filosofie van veel clubs staat vast: dominant en attractief voetbal en een middagje voetbal bij jouw favoriete club daar moet je je op verheugen, als speler en als supporter!
Houd je bezig met de realiteit van nu, soms is het goed dat weer eens te beseffen! We staan nog maar aan het begin. Er is nog zo veel meer mogelijk. Het beste komt nog!