Kreeft uit eigen sloot

Nieuwveen – De Amerikaanse rivierkreeft verovert het Nederlandse oppervlaktewater en begint een ware plaag te worden. In Nieuwveen zijn er al een paar honderd gevangen.

kreeft

Uit de sloot aan de Lijsterlaan/Jan van Blankenpad zijn in een paar dagen al honderden kreeften gevist. Een paar buurvrouwen zit met de hengel langs de waterkant. Gewoon een bol brood aan de haak en wachten tot de kreeft het brood omklemt. Langzaam ophalen en in de emmer verzamelen. ‘Het is even een werkje, maar er is heerlijke kreeftensoep van te maken,’ aldus een van de buurtbewoners.

Een oplossing voor het verarmen van de sloot. De kreeft vreet sloten kaal waardoor planten en ander leven verdwijnen. Bovendien veroorzaakt de kreeft schade aan de oevers van sloten en andere wateren.

Ruim dertig jaar geleden kwam de Amerikaanse rivierkreeft niet voor in Nederland. Nu schatten kenners dat er vele honderdduizenden kreeften in de Nederlandse wateren zitten.

Ze zitten vooral in stil of langzaam stromend water zoals sloten en grachten. Vooral in het Groene Hart zijn er veel; daar wordt per hectare oppervlaktewater tot 800 kilo rivierkreeft gevonden.

Als er zuurstof- of voedseltekort is in het water kruipen de kreeften de sloot of gracht uit en gaan ze op zoek naar een betere verblijfplaats.