Jostiband voorbeeld voor vele landen

Er is veel belangstelling vanuit het buitenland voor de Jostiband van zorginstelling Ipse de Bruggen. Na eerdere contacten met o.a. Oekraine, Amerika, Rusland en Canada heeft de Jostiband afgelopen week gasten ontvangen uit het Midden-Oosten. Maryam Gilisian en Farhad Ghasemi uit Iran hebben een repetitie van het orkest bezocht om zich te verdiepen in de methodieken die gebruikt worden bij het musiceren.
Maryam en haar man Farhad hebben in Iran de stichting Behkoush opgericht waar 80 verstandelijk beperkte mannen dagbesteding krijgen. Met het doel mensen met een verstandelijke beperking volwaardig deel te laten nemen aan de maatschappij. Vanuit haar studie psychologie kent Maryam het belang van muziek maken en dat dit vele positieve effecten heeft voor deze doelgroep. Met de Jostiband als grote inspiratie begon zij een paar jaar geleden met het oprichten van het orkest ‘Special Orchestra of Iran’ waar verstandelijk en fysiek gehandicapte mensen hun talenten kunnen ontplooien. Door de Jostiband als voorbeeld te stellen kreeg zij diverse Iraanse sponsoren bereid om te investeren in dit orkest. Inmiddels hebben zij hun eerste concert gegeven.
Ontwikkeling
‘Wij merken dat muziek voor onze mensen zoveel meer betekent dan alleen ontspanning’, laat Maryam weten. ‘Zij ontwikkelen sociale vaardigheden in de groep en leren samen te werken tijdens het maken van muziek. Door de Jostiband zag ik mogelijkheden om in Iran ook te laten zien dat mensen met een verstandelijke beperking talenten hebben en als deze op de juiste manier begeleid worden zie je dat er zoveel mogelijk is.’
De leden van het orkest willen weten waar Iran ligt en zijn onder de indruk van het bezoek. ‘Hoelang is het vliegen naar Iran?’ Rein ziet zichzelf al in het vliegtuig zitten. ‘Deze mensen zijn zo puur, cultuurverschillen vallen weg’, dat maakt dit werk zo mooi’, vertelt Maryam bij het afscheid.
 
‘Prachtig om te zien dat ze in Iran ook bezig zijn met muziek en mensen met een verstandelijke beperking, en dat zij eveneens ervaren wat voor meerwaarde het met élkaar muziek maken geeft. Uiteraard zijn we enorm trots toen we hoorden dat de Jostiband hen geïnspireerd heeft en zij het orkest als voorbeeld nemen. Wij ervaren al jarenlang dat bij onze deelnemers muziek een grote rol speelt in hun leven en het een positieve invloed heeft op hun welzijn’, aldus Lyan Verburg, orkestleider van de Jostiband.