Inzicht in technische toekomst

Nieuwkoop – De informatieavond/beroepenmarkt van28 maart was een groot succes.


‘De leerlingen en ook hun ouders waren enorm geïnteresseerd’, vertelt Ilco Kitselaar van Lek/Habo. ‘Ze stelden goede vragen over de apparaten die we demonstreren en het werk dat we doen’. 250 mensen bezochten de informatiemarkt en kregen demonstraties van een apparaat om glasvezelkabels te verbinden, een volledig geautomatiseerde sorteermachine en een lasrobot.

Ook was er een robotmaaier (zie foto) die de bezoekers zelf uit elkaar mochten schroeven. Daan de Vries van Den Bleker geniet duidelijk van de bezoekers die puzzelen om alle schroefjes weer op hun plek te krijgen, ondanks dat hij verwacht dat het hem nog wel wat huiswerk oplevert: ‘Morgen krijg ik ‘m vast niet aan de praat en de vraag is dan wat het ontbrekende onderdeel is…’.

Nieuw bij deze tweede editie van de informatieavond waren de presentaties over technische mbo-opleidingen. Martin Bröcker van SBB vergeleek de loopbaanperspectieven van verschillende technische opleidingen en zijn conclusie is: ‘in de techniek zit je altijd goed!’ Ook liet hij zien hoe leerlingen en hun ouders op sbb.argumentenfabriek.nl zelf kunnen uitzoeken wat de kans is op een stageplek of leerwerkbaan en wat afgestudeerden met een bepaalde opleiding verdienen.

Daarnaast was er ook het bedrijvenpanel, dat zo druk bezocht werd dat het ook nog werd herhaald. Patrick Immerzeel van Vink Bouw vertelde over zijn indrukwekkende loopbaan: na de mavo en een mbo bouwopleiding wilde hij verder leren, dus volgde hij een hbo-opleiding en werd eerst werkvoorbereider en toen projectleider. Omdat het leidinggeven en werken met mensen goed bij hem passen, volgde hij een universitaire master. Recent richtte hij Vink Bouw Academy op, zodat ook zijn collega’s hun ambities kunnen verwezenlijken.

Danielle Wortman van Latexfalt staat nog maar aan het begin van haar carrière. Anderhalf jaar geleden maakte ze de overstap van het laboratorium naar de productie en na functies als expeditiemedewerker en productiemedewerker is ze nu al opgeklommen tot procesoperator. Een belangrijke rol, vertelt ze: ‘Als we een bepaald product moeten maken, stel ik op de computer de machine in. Ook stuur ik de field operator aan; hij zet alle grondstoffen in de juiste verhouding klaar. Tijdens de productie houd ik in de gaten of de temperatuur en druk goed zijn. Daarvoor heb ik een bedieningspaneel met allerlei lampjes, knopjes en metertjes, net een soort cockpit.’ Samen met twee collega’s volgt ze nu ook de opleiding tot proces operator.

Martin Hoekstra is eigen baas. In de afgelopen jaren zag hij zijn bedrijf ST/Warmte groeien van twee naar twaalf medewerkers en hij is nog op zoek naar drie nieuwe collega’s. Die zijn niet makkelijk te vinden, vertelt hij. ‘Ik zit ook in het bestuur van UNETO/VNI, de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche en in de komende jaren zoeken we vijftien- tot twintigduizend installateurs. Die zijn nodig omdat de installateurs een belangrijke rol spelen bij het oplossen van maatschappelijke problemen zoals de klimaatverandering en de vergrijzing. Door over te stappen op duurzame energie kunnen we die problemen oplossen, maar daarvoor hebben we wel mensen nodig die thuis zijn in de moderne techniek.’

Ook werd er nog uitgebreid stilgestaan bij de verschillende banen binnen een bedrijf. Patrick Immerzeel somt een lijstje op van functies in de bouw: technisch tekenaars, werkvoorbereiders, projectleiders, klantbegeleiders, verkopers, administratief medewerkers, personeelszaken en natuurlijk de collega’s die de huizen metselen, timmeren en schilderen. Zijn conclusie: of je nu graag met je handen, met mensen, achter de computer of met cijfers werkt: in de techniek is altijd een baan die bij je past en waarin je je verder kunt ontwikkelen.’

Alle bedrijven die hebben deelgenomen zijn te vinden op metaalvakschool.nl/toekomstintechniek. Daar verschijnt binnenkort ook de datum van de beroepenmarkt in 2019.