Regio – De belangrijkste ontwikkeling in de afgelopen twee weken was dat er meer bekend is over ondersteuning van het energie-intensieve mkb waar ook glastuinbouwbedrijven onder vallen. Hieronder een overzicht van voor de sierteelt relevante ontwikkelingen.

Tegemoetkoming Energiekosten (TEK)
Bekend was al dat het kabinet werkt aan een steunpakket voor energie-intensieve mkb-ondernemingen. De regeling heet Tegemoetkoming Energiekosten (TEK). Het is gerichte steun aan mkb-ondernemingen, die niet ontkomen aan een hoog verbruik. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) bereidt de regeling voor.
Op 7 oktober zei minister Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat bij BNR hierover, dat het ministerie van Economische Zaken en Klimaat geen onbeperkte mogelijkheden heeft om het bedrijfsleven te compenseren voor de hoge energieprijzen. “We moeten met z’n allen kijken naar goede uitgaven, daar speelt Financiën een rol in. Wij zorgen dan dat er een goede regeling is”, zei Adriaansens. De TEK wordt een generieke regeling. Er komt geen regeling specifiek voor sectoren, zoals de Glastuinbouw. De regeling gaat naar verwachting per 1 april 2023 in, maar wel met terugwerkende kracht tot 1 november van dit jaar.
De TEK is gebaseerd op het energieverbruik en de omzet van een ondernemer. De compensatie bestaat dan uit een deel van de kostenstijging dit jaar en in 2023. Het energie-intensief mkb ontvangt steun ter compensatie van een deel van de extra energiekosten, met een nog vast te stellen maximumbedrag per onderneming. Een dergelijke regeling moet voldoen aan Europese staatssteunregels en goedgekeurd worden door de Europese Commissie. Daardoor kan daadwerkelijke openstelling via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) duren tot het begin van 2023. Dat volstaat niet voor energie-intensieve mkb’ers die nu al in acute problemen zitten en nog de winter van 2022/2023 te gaan hebben. Daarom is de inzet van het kabinet om vanaf november al andere maatregelen gereed te hebben om voor ondernemers (tijdelijk) de bedrijfslasten te kunnen verlagen.
Vanuit de lobby wordt ook nog steeds geijverd voor aanpassing van de SDE++ regeling en borgstellingsregeling voor kredietverstrekking. Hierover wordt gesproken met de ministeries van EZK en Financiën.
Enquête Glastuinbouw Nederland
Uit de resultaten van een enquête van Glastuinbouw Nederland die 8 oktober bekend werden gemaakt, blijkt dat bijna een derde van de glastuinbouwondernemers in de liquiditeitsproblemen zit of daar op korte termijn in terecht dreigt te komen als gevolg van de aanhoudende hoge gas- en elektriciteitsprijzen. Ook blijkt dat 8% van de respondenten verwacht dit jaar faillissement aan te moeten vragen. Telers van potorchideeën worden momenteel het hardst getroffen. Inmiddels is 25% van hun teeltareaal in Nederland noodgedwongen uit productie. Nu al verwacht 23% van de respondenten dat er arbeidsplaatsen op hun bedrijf verdwijnen. Daardoor dreigen vele vaste en tijdelijke werknemers hun baan te verliezen. Bijna 75% van de respondenten past evenals vorig jaar hun teeltstrategie aan vanwege de liquiditeitsproblemen. Als gevolg hiervan is te verwachten dat de komende tijd minder Nederlandse groenten, fruit, bloemen en planten op de markt beschikbaar zijn en dat bovendien het diverse productaanbod verschraalt. Daarnaast komen de jarenlang opgebouwde handelsposities in gevaar. Dit heeft grote gevolgen voor de positie van Nederland als belangrijke leverancier in de Europese markten van tuinbouwproducten en kastechnologieën en voor de ontwikkeling van noodzakelijke duurzame innovaties. De enquête is gehouden onder leden van Glastuinbouw Nederland en Plantum.
Tuinbouwoverleg Energiecrisis
In het Tuinbouwoverleg Energiecrisis nemen onder meer Royal FloraHolland, Glastuinbouw Nederland, Plantum, GroentenFruit Huis, KAVB, de Rabobank, het Ministerie van LNV, Anthos, AVAG, LTO, VGB, VBW, Tuinbranche NL, VNO-NCW en Greenports Nederland deel. De gehele keten – van kassenbouw, veredeling, logistiek, koelhuizen, telersverenigingen, veilingen en handelspartijen – verkeert door de energiecrisis in zwaar weer. Vanuit het overleg wordt VNO-NCW gevoed met feiten en cijfers voor een goede onderbouwing van de ernst van de situatie in de sector. Ook Royal FloraHolland voorziet waar nodig de lobbyisten van relevante informatie, onder meer gebaseerd op aanvoerprognoses.